Postopek odvzema krvi

PRIPRAVA PREISKOVANCA PRED ODVZEMOM KRVI

  • Pred vsakim odvzemom krvi naj preiskovanec vsaj nekaj minut počiva in se psihično umiri.
  • Pred odvzemom krvi za določitev glukoze, železa, lipidov in alkalne fosfataze mora biti preiskovanec tešč.
  • V primeru določanja lipidov svetujemo, da ne uživate mastnih obrokov vsaj 12 ur pred odvzemom krvi.

Odvzem krvi

Laboratorijske preiskave so zelo pomembne v celostni zdravstveni obravnavi. Uporabljajo se pri postavljanju ali potrditvi diagnoze, pri izbiri in spremljanju zdravljenja, pri napovedovanju izida bolezni in pri preprečevanju bolezni. Na rezultate laboratorijskih preiskav vplivajo številni dejavniki kot so na primer starost, spol, rasa, fizična dejavnost, počitek, način prehranjevanja, uživanje alkohola, kajenje, debelost, nosečnost, menstruacijski cikel, oralna kontracepcija, ostala zdravila… Prav zaradi tega je izredno pomembno, da se na odvzem krvi za laboratorijske preiskave primerno pripravite.

Priprava na odvzem krvi

V našem laboratoriju lahko hitro in na enem mestu opravite različne laboratorijske preiskave. Za obisk se ni potrebno naročiti. Priporočljivo je, da pridete na odvzem krvi tešči, kar pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne uživate hrane, lahko pa pijete nesladkano vodo. Prav toliko časa naj ne bi kadili ter uživali kofeina ali alkohola. Če pred odvzemom niste tešči, lahko to vpliva na laboratorijske rezultate. Na rezultate preiskav lahko poleg hrane vpliva tudi fizični napor, zato se vsaj 1 dan pred odvzemom izogibajte pretirani fizični aktivnosti.

Najprimernejši čas za odvzem krvi je zjutraj med 7. in 9. uro. Pred samim odvzemom krvi je priporočeno počivati vsaj 15 minut. Če imate težave z odvzemom krvi ali vam sam poseg vzbuja nelagodje nas na to opozorite.

V našem laboratoriju odvzem krvi opravlja za to strokovno usposobljeno osebje z opravljenim izpitom in pridobljenim certifikatom za odvzem venske ter kapilarne krvi po priporočenem postopku za odvzem venske krvi.

Na odvzemnem mestu vas namestimo na stol primeren za odvzem krvi, preverimo vašo identiteto in opravimo sam odvzem krvi. Uporabljamo epruvete za zaprti odvzem krvi, ki vsebujejo določeno količino vakuuma in z njimi odvzamemo točno določeno količino krvi. Z uporabo teh epruvet zmanjšamo možnost okužb. Če vam med samim postopkom odvzema postane slabo, nas na to takoj opozorite, da lahko pravočasno ukrepamo in preprečimo morebitne posledice.

Po odvzemu

Po odvzemu krvi so možni določeni zapleti, kot so krvavitve iz vbodne rane in nastanek hematoma (izliv krvi v podkožno tkivo). Da bi se temu izognili, vas prosimo, da po odvzemu krvi, v čakalnici, na vbodno mesto pritiskate zloženec vsaj 5 minut, oziroma dokler krvavitev ne preneha. Pri tem naj bo roka iztegnjena.

Vaše vtise nam lahko zaupate v Knjigi pohval in pritožb, ki se nahaja na administraciji ELM.

Cena odvzema venske krvi: 3 EUR
Cena odvzema urina: 1 EUR
Cena odvzema blata: 1 EUR
Cena odvzema kapilarne krvi: 1 EUR

Za vse dodatne informacije in pojasnila nas lahko pokličete!