Enota za laboratorijsko medicino

Seznam samoplačniških preiskav

Zagotavljanje kakovosti

V Enoti za laboratorijsko medicino ZD Velenje se zavedamo, da je kakovost preiskav, ki se v laboratoriju izvajajo, pomemben člen pri postavljanju diagnoze, odločitvi za terapijo in spremljanju terapije naših preiskovancev. Zato uporabnikom nudimo storitve, ki izpolnjujejo cilj našega sistema kakovosti v skladu s Pravilnikom o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine, UL. Št. 64, 11. 6. 2004, saj ima laboratorij dovoljenje za izvajanje preiskav na področju medicinske biokemije, ki ga je izdalo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije (Številka: 0600-114/2016-17).

  • Kakovost preiskav zagotavljamo z vsakodnevnim izvajanjem kontrole analizatorjev z ustreznimi komercialnimi kontrolami (notranja kontrola).
  • Sodelujemo v zunanji republiški kontroli kakovosti SNEQAS (Slovenska nacionalna shema za zunanjo oceno kakovosti) ter v mednarodni kontroli RIQAS (The Randox International Quality Assessment Scheme).

Zaposleni nenehno izpopolnjujemo svoje strokovno znanje z rednim vključevanjem v izpopolnjevanja doma in v tujini in sodelujemo v uveljavljenih medlaboratorijskih primerjalnih shemah. Redno spremljamo sodobno literaturo, skrbimo za posodabljanje opreme, delovnih prostorov, analiznih metod in optimizacijo dela. Pri svojem delu delujemo nepristransko, neodvisno in pošteno. Zaposleni spoštujemo načelo zaupnosti vseh podatkov v zvezi z dejavnostjo, ki jo opravljamo za naše stranke. Pri izvajanju del in nalog smo neodvisni od komercialnih, finančnih in drugih vplivov.

Odvzem krvi

Laboratorijske preiskave so zelo pomembne v celostni zdravstveni obravnavi. Uporabljajo se pri postavljanju ali potrditvi diagnoze, pri izbiri in spremljanju zdravljenja, pri napovedovanju izida bolezni in pri preprečevanju bolezni. Na rezultate laboratorijskih preiskav vplivajo številni dejavniki kot so na primer starost, spol, rasa, fizična dejavnost, počitek, način prehranjevanja, uživanje alkohola, kajenje, debelost, nosečnost, menstruacijski cikel, oralna kontracepcija, ostala zdravila… Prav zaradi tega je izredno pomembno, da se na odvzem krvi za laboratorijske preiskave primerno pripravite.

Priprava na odvzem krvi

V našem laboratoriju lahko hitro in na enem mestu opravite različne laboratorijske preiskave. Za obisk se ni potrebno naročiti. Priporočljivo je, da pridete na odvzem krvi tešči, kar pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne uživate hrane, lahko pa pijete nesladkano vodo. Prav toliko časa naj ne bi kadili ter uživali kofeina ali alkohola. Če pred odvzemom niste tešči, lahko to vpliva na laboratorijske rezultate. Na rezultate preiskav lahko poleg hrane vpliva tudi fizični napor, zato se vsaj 1 dan pred odvzemom izogibajte pretirani fizični aktivnosti.

Najprimernejši čas za odvzem krvi je zjutraj med 7. in 9. uro. Pred samim odvzemom krvi je priporočeno počivati vsaj 15 minut. Če imate težave z odvzemom krvi ali vam sam poseg vzbuja nelagodje nas na to opozorite.

V našem laboratoriju odvzem krvi opravlja za to strokovno usposobljeno osebje z opravljenim izpitom in pridobljenim certifikatom za odvzem venske ter kapilarne krvi po priporočenem postopku za odvzem venske krvi.

Na odvzemnem mestu vas namestimo na stol primeren za odvzem krvi, preverimo vašo identiteto in opravimo sam odvzem krvi. Uporabljamo epruvete za zaprti odvzem krvi, ki vsebujejo določeno količino vakuuma in z njimi odvzamemo točno določeno količino krvi. Z uporabo teh epruvet zmanjšamo možnost okužb. Če vam med samim postopkom odvzema postane slabo, nas na to takoj opozorite, da lahko pravočasno ukrepamo in preprečimo morebitne posledice.

Po odvzemu

Po odvzemu krvi so možni določeni zapleti, kot so krvavitve iz vbodne rane in nastanek hematoma (izliv krvi v podkožno tkivo). Da bi se temu izognili, vas prosimo, da po odvzemu krvi, v čakalnici, na vbodno mesto pritiskate zloženec vsaj 5 minut, oziroma dokler krvavitev ne preneha. Pri tem naj bo roka iztegnjena.

Vaše vtise nam lahko zaupate v Knjigi pohval in pritožb, ki se nahaja na administraciji ELM.

Cena odvzema venske krvi: 3 EUR
Cena odvzema urina: 1 EUR
Cena odvzema blata: 1 EUR
Cena odvzema kapilarne krvi: 1 EUR

Za vse dodatne informacije in pojasnila nas lahko pokličete!

Vodja

Maja Škerjanec,

mag. lab. biomed. , spec. med. biokemije

Telefon: 03/89-95-566

E – mail: maja.skerjanec@zd-velenje.si

Koordinator laboratorija

Nataša Đokić,

dipl. inž. lab. biomedicine

Telefon: 03/89-95-476
E – mail: laboratorij@zd-velenje.si