Januar mesec osveščanja o raku materničnega vratu

Januar mesec osveščanja o raku materničnega vratu
18. januarja, 2021 Matej Štumpfl

JANUAR  MESEC OSVEŠČANJA O RAKU MATERNIČNEGA VRATU!

 

 

Januar je mesec osveščanja o raku materničnega vratu, zato Ministrstvo za zdravje RS, Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana poziva, naj priporočila proti raku tudi v času COVID-19 epidemije, ne obvisijo v zraku!

Rak materničnega vratu je ena redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb. Od leta 2003 v Sloveniji poteka državni program organiziranega presejanja za raka materničnega vratu ZORA, ki z rednimi preventivnimi ginekološkimi pregledi in pregledi celic v brisu materničnega vratu, omogoča zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb. Namenjen je ženskam, starim med 20 in 64 leti, ki v zadnjih treh letih niso opravila pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu.

Je druga najpogostejša oblika raka, ki prizadene ženske mlajše od 45 let. Glavni nevarnostni dejavnik je okužba z visoko rizičnimi ali onkogenimi humanimi papiloma virusi (HPV), ki so odgovorni za nastanek več kot 95 % primerov raka materničnega vratu. Najpogostejša sta HPV 16 in 18. HPV se prenaša s kože na kožo, do česar pride ob kakršnikoli vrsti spolnega odnosa. Zdravila za okužbo s HPV ni, priporočljivo je cepljenje proti HPV. V Sloveniji je cepljenje proti HPV od leta 2009 na voljo brezplačno za vse deklice v 6. razredu osnovne šole. Cepljenje je dostopno tudi ostalim ženskam, vendar je samoplačniško. Ko bo Zdravstveni svet uradno potrdil predlog o cepljenju dečkov in bodo s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovljena finančna sredstva, bo tudi za dečke na voljo cepljenje proti HPV na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja.

V šolskem letu 2018/19 smo v Sloveniji zabeležili velik uspeh v povečanju precepljenosti proti HPV, saj se je precepljenost šestošolk glede na prejšnje šolsko leto povečala za okoli 10 % in je znašala 59,3 %. V šolskem letu 2019/20, ko so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi izrednih razmer v številnih državah po svetu zaznali upad izvajanja cepljenja v času pandemije covid-19, smo v Sloveniji zabeležili 58,5% precepljenost šestošolk proti HPV, kar v razmerah, v katerih se trenutno nahajamo, štejemo kot uspeh. Pandemija covid-19 torej ni vplivala na precepljenost proti okužbam s HPV v Sloveniji, saj na račun ene bolezni ne smemo ogrožati drugih področji zdravja populacije.

Ob zapisanem drage ženke, ne pozabite, da je življenje eno samo. Poskrbite za svoje zdravje in zdravje svojih hčera ter se redno udeležujte ginekoloških pregledov, državnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka Zora (rak materničnega vratu), Dora (rak dojk) in Svit (rak debelega črevesa in danke). Če dobite vabilo, se nanj nemudoma odzovite!

http://www.onkologija.org/

 

 

CKZ

ZDRAVSTVENO VARSTVO OTROK IN MLADOSTNIKOV

pred. Karmen Petek, mag. zdr. nege

 

 

Velikost pisave
Barvni kontrast