Cepljenje proti HPV

Cepljenje proti HPV
6. septembra, 2021 Roman Arlič

 »V letošnjem šolskem letu prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki«

 

Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji ocenjuje, da lahko preprečimo skoraj polovico vseh rakov z upoštevanjem 12 strokovnih priporočil Evropskega kodeksa proti raku, ki jih lahko upošteva vsak posameznik brez posebnih dodatnih znanj in spretnosti. Eno ključnih sporočil Evropskega kodeksa proti raku je, da lahko preprečimo zelo veliko rakov v odrasli dobi že samo s tem, da v starosti okrog 12 let cepimo mladostnice in mladostnike z dvema odmerkoma cepiva proti HPV. Okužba s HPV je najpogostejša v času med 15. in 25. letom starosti in je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov.

Pri spolnih odnosih zavaruje tudi  kondomom, vendar je ta za razliko od zaščite pred nekaterimi drugimi spolno prenosljivimi boleznimi pri HPV precej neučinkovit. Cepljenje je najbolj smiselno in učinkovito pred začetkom spolnih odnosov. Učinkovito je tudi po pričetku spolnih odnosov, vendar zaščiti le pred okužbo s tistimi HPV, s katerimi cepljena oseba še ni bila okužena in jih cepivo pokriva.

Pomemben korak k temu, da slovenski otroci v odrasli dobi ne bodo zbolevali za raki in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV, je letošnja uvedba brezplačnega cepljenja proti HPV tudi za dečke.S cepljenjem lahko preprečimo 70−90 % raka materničnega vratu, 50−85 % predrakavih sprememb visoke stopnje, 20−90 % drugih s HPV-povezanih rakov (raki zunanjega spolovila, zadnjika in ustnega dela žrela pri obeh spolih ter rak nožnice), več kot 90 % genitalnih bradavic in skoraj vse primere respiratorne papilomatoze grla.

 

 

Center za krepitev Zdravja

ZVOM

Velikost pisave
Barvni kontrast