TEDEN BOJA PROTI RAKU

TEDEN BOJA PROTI RAKU
3. 3. 2020 Roman Arlič

 

TEDEN BOJA PROTI RAKU »BREZ KAJENJA BO VEČ ŽIVLJENJA«

 

Rak tudi v Sloveniji postaja vedno večji javnozdravstveni problem. Vodilni vzrok smrti v Sloveniji so sicer bolezni srca in ožilja, rak je na drugem mestu. Oba vzroka pa skupaj sta odgovorna za okoli 70 % vseh smrti. Pri moških je bil z 20 % vseh rakov na prvem mestu rak prostate, sledili so mu kožni rak (brez melanoma), pljučni rak in rak debelega črevesa in danke. Pri ženskah predstavljata nemelanomski kožni rak in rak dojke vsak po petino vseh rakov, sledijo rak debelega črevesa in danke ter pljučni rak.

Letošnji 37 teden boja proti raku poteka pod geslom »Brez kajenja bo več življenja«. Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev, ki v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja, mnoga leta pred smrtjo pa preživijo z zelo slabo kakovostjo življenja. Letno zaradi pljučnega raka v Sloveniji letno umre okrog 800 moških in 400 žensk. Kajenje je glavni poznani dejavnik tveganja, saj botruje nastanku raka pljuč kar v 90 %. Škodljivo je tudi pasivno kajenje, saj tudi pasivni kadilci obolevajo za pljučnim rakom do dvakrat pogosteje kot nekadilci

Rak pljuč je bolezen, ki nastane zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje se začne v tkivu pljuč, redkeje v sapnici ali sapniku. Težave, ki kažejo na to, da bi lahko šlo za raka, so: kašelj (posebno če se spremeni narava kašlja), težje dihanje, bolečina ali zbadanje v prsih, hitra utrujenost, močnejši izmeček iz pljuč, včasih s sledovi krvi, vnetja pljuč, ki ne izzvenijo ali se ponavljajo kljub zdravljenju z antibiotiki. Način zdravljenja je odvisen od tipa tumorja, razširjenosti bolezni, bolnikovega splošnega stanja in spremljajočih bolezni. Lahko poteka z operacijo, obsevanjem, s kemoterapijo in tarčnimi zdravili; največkrat gre za kombinacijo vseh načinov zdravljenja, ki se dopolnjujejo s podpornim in simptomatskim zdravljenjem.

Pomembno je, da na (ne)pojavnost pljučnega raka lahko med vsemi rakavimi boleznimi najbolj vplivamo. S splošno opustitvijo kajenja bi ga lahko zmanjšali za 90 odstotkov! Zato skupaj z Ministrstvom za zdravje RS, Zvezo slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana, pozivamo, da se seznanite s priporočili proti raku, ki naj ne obvisijo v zraku. Priporočila spodbujajo nekajenje, vzdrževanje normalne telesne teže, telesno dejavnost, zdravo prehranjevanje, omejevanje uživanja alkohola, previdnost pri sončenju, zaščito pred rakotvornimi snovmi na delovnem mestu in varovanje pred ionizirajočimi sevanji.

Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, se lahko kadarkoli obrnejo na Center za krepitev zdravja, za kar ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika. Na voljo sta  dve vrsti obravnav – skupinsko in individualno svetovanje za opuščanje kajenja.

Torej obstaja samo en nasvet – nikoli ne začnite kaditi. Če pa kadite, čim prej opustite kajenje. Dobra novica je, da je 15 let po opustitvi kajenja tveganje za koronarno srčno bolezen enaka tistemu pri osebi, ki ni nikoli kadila.«

 

pred. Karmen Petek, mag. zdr. nege

 

 

Proti Raku – 16s (z zvokom, za TV postaje)

 

ali

Telopi so prosto dostopni na naslovih: