SVETOVNI DAN ZDRAVJA 2016 – »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj«

SVETOVNI DAN ZDRAVJA 2016 – »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj«
7. 4. 2016 Matej Štumpfl

 

7. aprila obeležujemo že 66. Svetovni dan zdravja, ki so ga leta 1950 določili v spomin na ustanovitev Svetovne zdravstvene organizacije. Ta dan je še posebej izpostavljena tema s področja zdravja, s katero se ne ukvarja le ena država, ampak je problem globalen. Letošnji Svetovni dan je posvečen obvladovanju sladkorne bolezni, ki s sloganom »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj« pozornost usmerja na različne vidike sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen ali Diabetes Mellitus je kronično stanje, ko celice trebušne slinavke ne proizvedejo dovolj inzulina oziroma telo proizvedenega inzulina ne uspe učinkovito porabiti. Zaradi tega iz hrane pridobljena glukoza ne more učinkovito prehajati v celice, te pa brez nje ne morejo normalno delovati. „Sladkorna“ je tudi  presnova bolezen, zato je motena tudi presnova beljakovin, maščob.  Kronična motnja v presnovi povzroča trajne okvare srca  in ožilja  ki so temelj obolevnosti in umrljivosti sladkornih bolnikov. Po oceni Svetovne organizacije je imelo leta 2008 kar 347 milijonov ljudi na svetu sladkorno bolezen in do leta 2030 bo sladkorna bolezen 7. glavni vzrok umrljivosti na svetu. Vse pogosteje se pojavlja tudi v Sloveniji – od leta 2010 do 2014 se je za 12,5% povečalo število bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila. Hitreje narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je v večini primerov povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu.  Vendar pa se trend naraščanja sladkorne bolezni tipa 2 vse bolj kaže tudi pri otrocih in mladostnikih v povezavi z povečanjem telesne teže in pomanjkanjem gibanja. Tudi za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 je genetska osnova pomembna, vendar še ne povsem pojasnjena. Za čim bolj zdravo življenje s sladkorno boleznijo je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje bolezni in takojšnje zdravljenje. Zapleti sladkorne bolezni se lahko razvijajo že zgodaj v razvoju, simptomi pa so na prvi pogled lahko zelo neznačilni. Tako včasih mine več let, da se bolniku postavi diagnoza. Sladkorna bolezen lahko za posameznika predstavlja veliko breme ter vpliva na kakovost njegovega življenja. Dnevno sprejema odločitve in se sprašuje o tem, katero hrano bo izbral in v kakšni količini, kako bo poskrbel za čim več gibanja, ali bo opustil kajenje, kakšna je njegova telesna teža,… Primeren ali zdrav življenjski slog; primerna prehrana, telesna aktivnost sta osnova vodenja sladkorne bolezni. Opolnomočenje bolnika kot posameznika z boleznijo pa cilj zavedanja kroničnosti bolezni in rešitev spon in tegob teže bolezni. Zelo pomembno je zgodnje zavedanje in priznanje samemu sebi, da imam kronično težavo, ki jo danes z različnimi pripomočki in zdravili zelo dobro vodimo, uredimo in obvladamo. Težave in zaplete bolezni, ki so hudo breme posameznika ali družbe, pa s tem preprečimo ali vsaj ublažimo.

V skrbi za svoje zdravje vas v četrtek 7.4 2016, med 8.00 in 10.00, vabimo na promenado pred Zdravstveni dom Velenje, na test hitre hoje na dva kilometra, kjer vam bomo svetovali pravilno in uravnoteženo vadbo ter zdrav življenjski slog.

ZDRASVTENO VZGOJNI CENTER VELENJE

Karmen Petek, mag. zdrav. nege

uzivajmo