SPET ZAŽIVELI PROGRAMI SVIT, ZORA IN DORA

SPET ZAŽIVELI PROGRAMI SVIT, ZORA IN DORA
26. 5. 2020 Roman Arlič

 

 

SPET ZAŽIVELI PROGRAMI SVIT, ZORA IN DORA

Z rahljanjem protikoronskih ukrepov so znova zaživeli presejalni programi za raka na debelem črevesju SVIT, izvajajo se vse storitve programa Zora inpresejalnegaprograma za raka dojk Dora.

Tako so se maja znova začele izvajati vse storitve PROGRAMA ZORA, ki skrbi za preprečevanje raka materničnega vratu. Rak materničnega telesa je najpogostejši rak rodil in 5. najpogostejši maligni tumor pri ženskah. Pogosteje se pojavlja v razvitem svetu, pojavnost zadnja leta narašča. Najpogosteje zbolevajo ženske med 60. in 65. letom starosti, pred 50. letom zboli le okoli 10 % bolnic. Z rednimi ginekološkimi pregledi poskrbimo za odkrivanje predrakavih oz. zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu.

Z junijem se bo ponovno začel izvajati še presejalni program za rak dojk DORA. Vse povabljene ženske bodo z vabilom na presejalno mamografijo prejele anketo o svojem zdravstvenem stanju, ki jo bodo morale izpolniti in podpisano prinesti na presejalno mamografijo. Rak dojk je sicer najpogostejši rak pri ženskah, letno v Sloveniji za njim zboli več kot 1300 žensk, več kot 350 jih umre. V programu Dora z mamografijo odkrivajo majhne rake, ki jih ženska sama ali njen zdravnik s kliničnim pregledom še ne more zatipati. Odkrivanje rakov, manjših od 10 mm, pa pomeni večjo možnost ozdravitve. Prav tako je samo zdravljenje manj obsežno, kakovost življenja bolnic pa višja.

Tudi iz programa SVIT za preprečevanje raka na debelem črevesju in danki sporočajo, da vsi, ki so vrnili izpolnjeno prijavo o prostovoljnem sodelovanju v programu in izpolnjujejo merila za testiranje na prikrito krvavitev v blatu, lahko pričakujejo testerje za odvzem v juniju. Program vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, ki so vabljeni po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let. Rak debelega črevesa in danke je v Sloveniji eden najpogostejših rakov, je tretji najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši pri moških. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

Strokovnjaki opozarjajo prebivalce Slovenije, da tudi v času COVID-19, upoštevajo Evropski kodeks proti raku. Skrbijo za zdrav življenjski slog, se ne prepustijo škodljivim razvadam, se odzovejo vabilom v presejalne programe za raka  ter so pozorni na zgodnje znake raka in ne odlašajo z obiskom pri zdravniku. Ker je rak v Sloveniji vodilni vzrok prezgodnje smrti, opuščanje priporočil proti raku lahko privede do bistveno hujših posledic, kot jih prinaša COVID-19. Priporočila spodbujajo nekajenje, vzdrževanje normalne telesne teže, telesno dejavnost, zdravo prehranjevanje, omejevanje uživanja alkohola, previdnost pri sončenju, zaščito pred rakotvornimi snovmi na delovnem mestu in varovanje pred ionizirajočimi sevanji. Spodbujajo tudi dojenje in cepljenje proti hepatitisu B ter HPV. Priporočajo previdnost pri jemanju hormonskih sredstev za lajšanje menopavzalnih težav in spodbujajo udeležbo v presejalnih programih DORA, ZORA in Svit. Več priporočil kot ljudje upoštevajo, nižje je njihovo tveganje za nastanek raka, po ocenah lahko breme raka zmanjšamo za 30–50 %.

Zavedati se moramo, da je rak ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato Ministrstvo za zdravje RS, Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana,  poziva naj priporočila proti raku, tudi v času COVID 19 ne obvisijo v zraku. Imejte se radi- poslušajte in opazujte svoje telo.

pred. Karmen Petek, mag. zdr. nege