Rožnati oktober: Svetovni mesec boja proti raku dojk

Rožnati oktober: Svetovni mesec boja proti raku dojk
13. 10. 2017 Matej Štumpfl

Rožnati oktober: Svetovni mesec boja proti raku dojk

Namen rožnatega oktobra je ozaveščanje širše javnosti o raku dojk ter opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.
Rak dojke je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.
Ženske v svojem življenju prevzamemo veliko različnih vlog, zaradi katerih pred sebe velikokrat postavimo druge. Smo hčerke, sestre, mame, partnerke, sodelavke … A vedno smo in ostajamo preprosto – ženske. Še posebej zato je pomembno, da si znamo vzeti trenutek zase in ga posvetiti svojemu telesnemu in duševnemu zdravju.
Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk, barvi kože, vdrti bradavici ali izcedku iz nje. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.
V rožnatem oktobru si prav vsak izmed nas lahko nadene rožnato pentljo in izkaže podporo boju proti raku na dojkah.
Namesto roza pentlje si lahko nadenete tudi priponko v obliki srca. Srce simbolizira življenje, kot tudi podporo ženski, glavni cilj pa je ozaveščanje o raku dojk in nagovor na redno samopregledovanje dojk.

ZDRAVSTVENO VZGOJNI CENTER

Polona Jutriša, dipl. m. s.

oktober