Spolno zdravje

Spolno zdravje
5. 9. 2019 Matej Štumpfl

SPOLNO ZDRAVJE JE BOLJ POMEMBNO KOT SI MISLIMO

Septembra obeležujemo svetovni dan spolnega zdravja, ki ga po svetu obeležujemo s spodbujanjem pozitivnih dejavnikov, ki vplivajo nanj. Spolno zdravje za posamezno osebo pomeni, da je spolno življenje osnovano na samospoštovanju, pozitivnih vidikih seksualnosti in vzajemnem spoštovanju v medosebnih odnosih. Pomeni tudi zmožnost, da vsakdo izraza lastno seksualnost, se je veseli, v njej uživa brez sramu, krivde in strahu pred tveganji za spolno prenosljive okužbe, neželeno nosečnost, diskriminacijo, itd. Spolno zdravje krepi splošno dobro počutje, celostno zdravje in kvaliteto življenja, zato je izredno pomembno skrbeti za dobro, ustrezno in temeljito osveščenost ter pozitiven pogled na spolnost. Spolnost je tema, ki je zelo intimna, in se dotika vsakega izmed nas. Je najpomembnejši in najobčutljivejši del našega življenja, vendar kljub veliki sproščenosti družbe večina staršev s svojimi otroki o teh vsebinah še vedno težko spregovori. Zato si mladi znanje in izkušnje pridobivajo neodvisno od staršev.

Če se podajate v spolne odnose s priložnostnimi partnerji se morate zavedati, da takšna spolnost predstavlja visoko tveganje za prenos spolnih okužb. Torej je precej velika možnost, da dobite kakšno izmed spolno prenosljivih okužb. Če spolnost temelji na dobrem poznavanju partnerja in medsebojnem zaupanju ter zvestobi, ni tveganja za okužbo. S spolno prenosljivo okužbo se lahko okuži vsaka spolno aktivna oseba, ne glede na starost, izobrazbo, socialni status ali spolno usmerjenost. Poznamo bakterijske SPO, med katere spadajo npr. klamidija, sifilis in gonoreja. Vse te so ozdravljive z antibiotiki in ob pravočasnem zdravljenju ne puščajo trajnih posledic. Druga skupina so virusne SPO, kot so na primer HIV, HPV, herpes, hepatitis.

Humani (človeški) papilomavirusi (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša v času med 15. in 25. letom starosti. Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Okuženi večinoma sploh ne vedo, da so okuženi. HPV najdemo v koži ali sluznicah in običajno ne povzročajo nobenih težav. Pri večini žensk (90 %) okužba po 8 do 12 mesecih spontano mine, pri nekaterih ženskah (10 %) pa se lahko razvije perzistentna (trajna) okužba s HPV. Zaradi nezavedanja in netežavnih znakov okužbe pa smo izpostavljeni večjemu tveganju za raka. Okužba s HPV lahko povzroča rakava obolenja pri obeh spolih. Pri ženskah povzroča raka materničnega vratu, genitalne bradavice ter papilome grla, pri moških pa povzroča raka zadnjika, penisa, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice. HPV so povezani tudi z nastankom drugih rakov pri obeh spolih

Pred okužbo možno zaščiti s cepljenjem. Cepljenje je sicer najbolj učinkovito pri deklicah in ženskah preden imajo prve spolne stike, ker še niso bile izpostavljene okužbi s HPV. Pri spolnih odnosih zavaruje tudi  kondomom, vendar je ta za razliko od zaščite pred nekaterimi drugimi spolno prenosljivimi boleznimi pri HPV precej neučinkovit.Priporočila Evropskega kodeksa proti raku spodbujajo tudi cepljenje proti hepatitisu B ter HPV. Več priporočil kot ljudje upoštevajo, nižje je njihovo tveganje za nastanek raka, po ocenah se lahko breme raka zmanjša za 30–50 %.

Spolnost torej ni samo biološki akt, ampak je celovit odnos. Spolnost je torej najprej odnos do samega sebe, nato odnos do partnerja, v najširšem smislu pa tudi do celotnega sveta, saj se naše dojemanje ljudi in sveta odraža tudi skozi spolnost.

ZVOM

pred. Karmen Petek, mag.zdr.nege