Teden boja proti raku

Teden boja proti raku
14. 2. 2019 Matej Štumpfl

»EVROPSKI KODEKS = MANJ RAKA«

V prvem tednu marca obeležujemo Teden boja proti raku. Evropski kodeks proti raku se osredotoča na ukrepe, ki lahko posamezniku pomagajo pri preprečevanju raka. Za uspešno preprečevanje raka je pomembno, da te posamezne ukrepe podpirajo vladne politike in vladni ukrepi. Evropski kodeks proti raku je pobuda Evropske komisije za obveščanje javnosti o ukrepih, ki jih lahko posamezniki sprejmejo zase ali za svoje družine za zmanjšanje tveganja nastanka raka. V trenutni četrti različici je dvanajst priporočil, ki jih lahko večina ljudi upošteva brez posebnih spretnosti ali svetovanja. Priporočila spodbujajo nekajenje, vzdrževanje normalne telesne teže, telesno dejavnost, zdravo prehranjevanje, omejevanje uživanja alkohola, previdnost pri sončenju, zaščito pred rakotvornimi snovmi na delovnem mestu in varovanje pred ionizirajočimi sevanji. Spodbujajo tudi dojenje in cepljenje proti hepatitisu B ter HPV. Priporočajo previdnost pri jemanju hormonskih sredstev za lajšanje menopavzalnih težav in spodbujajo udeležbo v presejalnih programih DORA, ZORA in Svit.

Več priporočil ko ljudje upoštevajo, nižje je njihovo tveganje za nastanek raka, po ocenah lahko breme raka zmanjšamo za 30–50 %.

Skupaj z Ministrstvom za zdravje RS, Zvezo slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana,  vabimo k sodelovanju v projektu z naslovom Evropski kodeks proti raku: priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku.

 

pred. Karmen Petek, mag. zdr. nege