ODZOVITE SE VABILU ZA PRESEJANJE – ZORA, DORA IN SVIT!

ODZOVITE SE VABILU ZA PRESEJANJE – ZORA, DORA IN SVIT!
5. 2. 2019 Matej Štumpfl

 

ODZOVITE SE VABILU ZA PRESEJANJE – ZORA, DORA IN SVIT!

 

Rak je splošno ime za obsežno skupino različnih bolezni, katerih glavna značilnost je nenadzorovana razrast spremenjenih, rakastih celic. Zaradi nepovratne spremembe se celice začno nenadzorovano deliti, zato vraščajo v sosednja tkiva, potujejo po mezgovnicah v bezgavke, kasneje jih kri lahko zanese v oddaljene organe, kjer nastanejo zasevki. Od začetne spremembe celice do takrat, ko je bolezen mogoče zaznati, bodisi kot bulo ali kot spremembo v delovanju organov, lahko mine več let. Pri večini rakov se bolezenski znaki ali bolečine navadno pojavijo šele takrat, ko je bolezen že precej napredovala. Pojavnost vseh rakavih bolezni se postopno povečuje ter se je v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojila. S staranjem prebivalstva se povečuje tudi ogroženost za rakom.

Na svetu, v Evropi in tudi v Sloveniji so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. Po podatkih Registra raka RS v Sloveniji zboli za rakom že okrog 14.000 ljudi na leto, umre pa jih približno 6000. Pričakujemo lahko, da bodo do 75. leta svoje starosti za rakom zboleli eden od dveh moških in ena od treh žensk, rojenih leta 2010.

Med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo: rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke ter prostate. Simptomi zgodnjega raka so praviloma blagi in neznačilni, zato jih pogosto pripišemo kakšni drugi, manj nevarni bolezni. Na možnost, da lahko gre za raka, je treba pomisliti ob pojavu katerega od naslednjih opozorilnih znakov: spremembe pri odvajanju vode in blata; rana, ki se ne celi; neobičajna krvavitev; zatrdlina v dojki ali katerem koli drugem delu telesa; težave pri požiranju; opazna sprememba kožne bradavice ali pigmentnega znamenja; dražeč kašelj ali hripavost. Rakasto bolezen je mogoče diagnosticirati z različnimi metodami. Zdravljenje večine rakov pa je zagotovo uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja.

Dejstvo je, da bi bilo mogoče skoraj polovico vseh rakavih bolezni preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih za raka, pa tudi z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju.

Ob letošnjem Svetovni dnevu boja proti raku, obeležujemo ga v mesecu februarju, želimo poudariti pomen udeleževanja v presejalnih programih Zora, Dora in Programu Svit, s katerimi lahko preprečimo nastanek bolezni, ali jo odkrijemo dovolj zgodaj. S presejalnimi programi lahko odkrivamo raka ali predrakave spremembe, še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni. ZORA – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu; DORA – zgodnje odkrivanje raka dojk ter Program SVIT – presejalni program za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu. Če dobite pisno vabilo za presejanje, se odzovite vabilu!

 

 

pred. Karmen Petek, mag. zdr. nege