SVETOVNI DAN LEDVIC 2017

SVETOVNI DAN LEDVIC 2017
7. 3. 2017 Martina Borovnik

SVETOVNI DAN LEDVIC 2017

LEDVIČNA BOLEZEN IN DEBELOST /ZDRAVO ŽIVIM, ZA ZDRAVJE LEDVIC SKRBIM

9. marca 2017 bomo obeležili Svetovni dan ledvic. Kronična ledvična bolezen večinoma nastane zaradi nezdravega načina življenja. Ogroženi so predvsem sladkorni bolniki, bolniki z arterijsko hipertenzijo, boleznijo srca ali ožilja, sečnimi kamni, moški s povečano prostato ljudje, katerih svojci imajo kronično ledvično bolezen, starejši od 50 let, kadilci in predebeli ljudje. Letos bomo pozornost posvetili ozaveščanju o posledicah debelosti.

Debelost že sama po sebi prispeva k temu, da ledvice slabše delujejo in zato predstavlja pomemben dejavnik tveganja za razvoj kronične ledvične bolezni. Debelost je opredeljena kot nenormalno ali prekomerno kopičenje maščob, ki lahko škodujejo zdravju. Leta 2014 je bilo po vsem svetu več kot 600 milijonov debelih odraslih ljudi. Tudi v Sloveniji nismo izjema. Debelost je pomemben dejavnik tveganja za razvoj bolezni ledvic.

Ledvicam lahko debelost škodi tudi posredno, saj je pogosto vzrok za sladkorno bolezen, visok krvni tlak ter bolezni srca in ožilja, ki so najpogostejši vzroki za nastanek kronične ledvične bolezni in kronične odpovedi ledvic. Pretežki ali debeli ljudje imajo 2-7 krat večje tveganje, da bodo razvili bolezni ledvic kot pa ljudje z normalno težo.Debelost pospeši nastanek končne odpovedi ledvic, saj morajo ledvice opraviti več dela in očistiti več krvi (hiperfiltrirajo), da bi zadostile potrebam pri povečani telesni teži. Prekomerno delo okvari ledvice, zato nastane napredujoča in trajna okvara ledvic – kronična ledvična bolezen. Debelost povzroči kronično ledvično bolezen tudi posredno zaradi nastanka sladkorne bolezni tipa 2, zvišanja krvnega tlaka in bolezni srca. Tudi ta stanja povzročajo ledvično okvaro zaradi povečane obremenitve ledvic, okvare žilja in drugih mehanizmov. Vse več dokazov imamo, da je debelost zelo pomemben dejavnik tveganja za razvoj kronične ledvične bolezni in s tem povezane ledvične odpovedi. Ljudje, ki so prekomerno težki ali debeli, imajo v primerjavi z normalno prehranjenimi kar 2 do 7-krat več možnosti za nastanek končne ledvične odpovedi. Tudi akutna ledvična okvara se pogosteje pojavlja pri debelih ljudeh. Akutna okvara ledvic je resno stanje, ki se razvije nenadoma, pogosto traja kratek čas in lahko popolnoma izgine, ko je vzrok z zdravljenjem odpravimo, lahko pa ima tudi dolgotrajne posledice, ki bolnika spremljajo celo življenje.V splošni populaciji debelost povečuje tveganje za smrt in prispeva tudi k razvoju mnogih drugih bolezni, kot so: bolezni srca, sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, zvišan nivo holesterola v krvi, motnje dihanja v spanju, zamaščena jetra, bolezni žolčnika, obraba sklepov, različne vrste raka, duševne motnje. Debelost pomembno poslabša tudi kakovost življenja. Predvidevajo, da bo do leta 2025 po vsem svetu debelih že 18% moških in 21% žensk, hudo debelih pa 6% vseh moških in 9% vseh žensk po vsem svetu. V nekaterih državah je debelih že več kot ena tretjina odraslih, kar zelo slabo vpliva na zdravstveno stanje ljudi in povečuje stroške zdravljenja.Z zgodnjim odkrivanjem lahko upočasnimo ali zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo nastanek ledvične odpovedi, hkrati pa tudi ohranimo zdravo srce. Dobro je, da je možno tako debelost kot tudi kronično ledvično bolezen v veliki meri preprečiti.

Izobraževanje in ozaveščanje o tveganjih zaradi debelosti in o zdravem načinu življenja s pravilno prehrano in redno telesno vadbo lahko bistveno pripomore k preprečevanju debelosti in ledvične bolezni. Zmanjšanje prekomerne telesne teže zaustavi ali upočasni napredovanje ledvične bolezni. S telesno dejavnostjo in ustrezno prehrano debelost preprečimo, s tem pa ohranjamo tudi zdravje ledvic. V četrtek, 9.3.2017, med 9.00 in 12.00, vabljeni na brezplačno merjenje prisotnosti beljakovin v seču in merjenje krvnega tlaka, v preddverje laboratorija Zdravstveni dom Velenje. Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, upočasnimo slabšanje ledvičnega delovanja, preprečimo odpoved ledvic in očuvamo srce, s tem pa podaljšamo in izboljšamo kvaliteto življenja.

Zdravstveno vzgojni center Velenje

Karmen Petek, mag. zdrav nege