Pomen gibanja za razvoj otrok
Za zdrav razvoj otroka je gibanje bistvenega pomena. Redno in zadostno gibanje pomaga otroku zgraditi zdrav gibalni sistem, vpliva na gibalni razvoj ter na razvoj senzornih sistemov. Z gibanjem otrok pridobiva ravnotežje, koordinacijo, mišično moč, gibljivost, vzdržljivost, hitrost, natančnost, finomotoriko in grafomotoriko. Gibanje spodbuja emocionalni, kognitivni in socialni razvoj. Z gibanjem otrok zaznava in odkriva svoje telo, krepi zavedanje lastnega telesa v prostoru, raziskuje in pridobiva informacije iz okolja. Tako pridobiva nova spoznanja in izkušnje ter preizkuša, kaj telo zmore. Gibanje pomaga nadzirati telesno težo, razgrajevati maščobo, pomaga k učinkovitemu delovanju srca, ožilja in pljuč ter krepi imunski sistem.
Odsotnost gibalnih izkušenj v prvih letih življenja je kasneje izredno težko nadomestiti. Zato je pomembno, da se otrokom v predšolskem obdobju nudijo možnosti za bogate in raznolike gibalne dejavnosti. Raziskave v Sloveniji so pokazale, da se pomemben delež otrok premalo giblje in ukvarja s športom. Vzrok temu je sodobni življenjski slog in preživljanje prostega časa pred televizorji, računalniki in tablicami. Tudi starši smo nemalokrat preveč zaščitniški in otrokom ne dovolimo plezati, skakati in tekati, da se naši otroci ne bi udarili ali kako drugače poškodovali. S tem jih prikrajšamo za marsikatero izkušnjo.
Da bi dosegli korist za zdravje, bi se morali otroci po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije gibati vsaj eno uro dnevno. Intenzivnost naj bi bila zmerna do intenzivna, ob tem naj se pospeši srčni utrip, otrok naj se zadiha in oznoji.
S pomočjo gibanja otroci spoznavajo svet okoli sebe. Največ gibalnih izkušenj dobijo otroci preko igre. Na ta način razvijajo svojo domišljijo, ustvarjalnost in iznajdljivost. Ob odkrivanju novih stvari ter razvijajočih se sposobnostih in spretnostih doživljajo veselje in ponos ter gradijo zaupanje vase. Številne gibalne igre in aktivnosti na prostem (skakanje, sankanje, lovljenje, plezanje, skrivalnice, ples, igre z žogo) so lahko najbolj zabaven in preprost način za spodbujanje otrokovega razvoja.
Pojdimo z otrokom na travnik, v gozd ali na igrišče! Vzorci gibanja in športnega udejstvovanja, pridobljeni v otroštvu, se pogosteje ohranjajo vse življenje in zgradijo temelje za dejavno in zdravo življenje posameznika.

Mojca Potočnik, diplomirana delovna terapevtka
Jerneja Čretnik, diplomirana delovna terapevtka