Vitamin B12

Vitamin B12
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Preiskovanje vzrokov makrocitne anemije.
Metoda
Elektrokemiluminiscenčna imunokemična preiskava
Sinonimi
Kobalamin

Klinična informacija
Vitamin B12 ali kobalamin je vodotopen vitamin, ki ga sintetizirajo mikroorganizmi izven človeškega telesa. Glavni vir vitamina B12 so meso, ribe, jajca in prehranska dopolnila. Vitamin B12 se normalno absorbira v distalnem ileumu , vendar le, če je vezan na intrinzični faktor, ki ga sproščajo celice želodčne sluznice.
Vzrok pomanjkanja vitamina B12 je najpogostejši zaradi odsotnosti intrinzičnega faktorja – avtoimuni atrofični gastritis; perniciozna anemija, kjer celice želodčne sluznice propadajo in zato pride do pomanjkanja intrinzičnega faktorja in s tem absorpcije vitamina B12.
Dolgoročno pomanjkanje tega vitamina povzroči megaloblastno anemijo, ker je motena sinteza DNK v eritrocitih. Drugi vzroki za pomanjkanje vitamina B12 so lahko slaba absorpcija zaradi odstranitve želodca, vnetnih črevesnih obolenj ali prehranske deficience (strogi vegetarijanci, vegani).
Pomanjkanje vitamina B12 je pogostejša pri starejših in v revnejši populaciji.
Pomanjkanje vpliva tudi na nevrološke funkcije zaradi demielinizacije živčevja in delno tudi zaradi nenormalne metilacije, kar vodi v periferno nevropatijo, demenco in depresijo. Pri pomanjkanju se poveča tudi tveganje za osteoporozo, cerebrovaskularne in kardiovaskularne bolezni. Zato je zelo pomembna zgodnja diagnostika.
Za oceno makrocitne anemije se hkrati z določanjem folatov svetuje tudi določanje koncentracije vitamina B12, idealno bi ju morali določati sočasno iz istega vzorca.
Orientacijske referenčne vrednosti
145 – 569 pmol/L
Opozorilo in previdnost!
Pri preiskovancih, ki uživajo vitamin B12 v obliki dodatkov, lahko določimo zavajajoče podatke.

Pri preiskovancih, ki so nedavno prejemali vitamin B12 lahko določimo lažno normalne ali zvišane vrednosti, zato morajo preiskovanci prekiniti vbrizgavanje vitamina B12 vsaj 2 tedna pred analizo krvi.
Številna druga stanja lahko vplivajo na zvišane ali znižane vrednosti vitamina B12 v krvi in jih je potrebno upoštevati pri interpretaciji rezultatov. Zvišane vrednosti vitamina B12 v krvi lahko povzročijo uživanje vitamina C in vitamina A, jemanje estrogenov, bolezni jeter, mieloproliferativne bolezni, hude oblike bolezni ledvic. Znižane vrednosti vitamina B12 v krvi lahko povzročijo nosečnost, jemanje aspirina, antikonvulzivov, kolhicina, uživanje etanola, hormonov z namenom kontracepcije, kajenje, multipli mielom.

Preiskovanci, ki so bili izpostavljeni živalskim antigenom, bodisi iz okolja ali pa kot del terapije, lahko imajo v krvnem obtoku prisotna protitelesa proti tem antigenom. Ta protitelesa se lahko nespecifično vežejo na reagent in povzročijo lažne rezultate!”
Reference
1. Shenkin A, Baines M, Fell GS, et al: Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Edited by CA Burtis, ER Ashwood, DE Bruns. St. Louis, Elsevier, Inc, 2006, pp 1100-1105

2. Klee GG: Cobalamin and folate evaluation: measurement of methylmalonic acid and homocysteine vs vitamin B12 and folate. Clin Chem 2000 August;46(8 Pt 2):1277-1283″

15 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu.
Stabilnost vzorca
Vzorec je za analizo primeren do 2 ur, če shranjen na sobni temperaturi (15-25°C), 48 ur, če shranjen v hladilniku (2-8°C) in 28 dni, če shranjen v zamrzovalniku (-15 do -25°C). Vzorec lahko zamrznemo le enkrat! Vzorec zaščiti pred svetlobo! Izogibamo se vzorcem, ki so hemolizirani!

Velikost pisave
Barvni kontrast