Urat

Urat
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Ugotavljanje nepravilnosti v delovanju ledvic in spremljanje delovanja ledvic. Spremljanje pacientov, ki prejemajo citotoksična zdravila in pacientov s različnimi kombinacijami drugih bolezni, vključno s protinom (putika), levkemijo, psoriazo (luskavico), stradanjem in drugimi bolezenskimi stanji.
Metoda
Fotometrično/Urikaza
Sinonimi
Sečna kislina

Klinična informacija
Ugotavljanje nepravilnosti v delovanju ledvic in spremljanje delovanja ledvic. Spremljanje pacientov, ki prejemajo citotoksična zdravila in pacientov s različnimi kombinacijami drugih bolezni, vključno s protinom (putika), levkemijo, psoriazo (luskavico), stradanjem in drugimi bolezenskimi stanji. Urat je končni metabolni produkt metabolizma purinov v človeškem organizmu. Kadar se urat slabo topi v človeškem organizmu, se nalaga v ledvicah in jih poškoduje. Nukleinske kisline (DNA in RNA) vsebujejo purine: adenin in gvanin. Organizem dobiva purine za sintezo nukleinskih kislin deloma z razgradnjo nukleinskih kislin iz hrane, v glavnem iz mesa, deloma pa jih telo sintetizira samo, iz majhnih molekul. Asimptomatsko hiperurikemijo (zvišane vrednosti urata) lahko pogosto zaznamo preko biokemičnega presejanja preiskovancev. Najpogostejši vzroki hiperurikemije so povečana sinteza purinov, dedne presnovne nepravilnosti, prekomeren vnos purinov s hrano, povečana sinteza nukleinskih kislin, malignosti, citotoksična zdravila in zmanjšano izločanje urata zaradi kronične bolezni ledvic.
Hipourikemija (znižane vrednosti urata) se pojavlja redkeje kot hiperurikemija in je lahko sekundarna – kot posledica hudega obolenja jeter – zaradi znižanega nastanka purinov, bolezni ledvic in nekaterih zdravil.
Orientacijske referenčne vrednosti
Moški: od 202 – 416 µmol/L
Ženske: od 143 – 339 µmol/L

Opozorilo in previdnost!
/

Reference
Tietz Textbook of Clinical Chemistry. Chapter 24: Fourth edition, Edited by CA Burtis, ER Ashwood, WS Bruns. WB Saunders Company, Philadelphia, 2006, pp 803-807
Navodila proizvajalca reagenta

3 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu. ”
Stabilnost vzorca
Vzorec je stabilen 5 dni v hladilniku (2 – 8°C) in 6 mesecev zamrznjen na temperaturi od -15 – (-25°C).