Trijodtironin, prosti (fT3)

Trijodtironin, prosti (fT3)
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Prosti trijodtironin (fT3) je dodatni test, ki ga uporabljamo za oceno delovanja ščitnice; nudi nadaljnjo potrditev hipertiroidizma (čezmerno delovanje ščitnice) in dopolnjuje informacijo skupaj s TSH in fT4.
Za spremljanje uspešnosti terapije.
Metoda
Elektrokemiluminiscenčna imunokemična preiskava
Sinonimi
fT3

Klinična informacija
Trijodtironin (T3) je hormon, ki ga izloča in sintetizira ščitnica (nastaja v ščitnici), nastaja s pomočjo perifernega dejodoniranja tiroksina (T4). T3 in T4 se izločata v obtok v odgovor na TSH in igrata pomembno vlogo pri uravnavanju presnove. Izločanje T3 in T4 je regulirano z negativno povratno zvezo v katero so vključeni ščitnica, hipofiza in hipotalamus.
V obtoku je 99,7 % T3 reverzibilno vezanega na transportne proteine (TBG, prealbumin), ostali T3 ostale nevezan in prost v obtoku. Nevezana frakcija totalnega T3 je prosti trijodtironin (fT3) in ta je metabolno aktiven.
Določanje fT3 je klinično pomembno pri oceni funkcije delovanja ščitnice, pri prepoznavanju hipotiroidizma (povišane vrednosti TSH zaradi znižanih T3 in T4, kar pomeni pomanjkljivo oskrbo telesnih tkiv s hormonoma, posledica je upočasnjena presnova, znaki pa so groba in suha koža, zaspanost, počasen govor, otekle veke, oslabelost, pozabljivost) in pri prepoznavanju hipertiroidizma (znižane vrednosti TSH zaradi povečane količine ščitničnih hormonov, posledica je pospešena presnova, znaki pa so povečan utrip srca, povečana ščitnica, spremembe na koži, tresenje rok, živčnost, potenje, utrujenost).

Orientacijske referenčne vrednosti
3,1 – 6,8 pmol/L
Opozorilo in previdnost!
12 ur pred preiskavo krvi za fT3, preiskovanec ne sme uživati multivitaminskih ali drugih prehrambenih dodatkov, ki vsebujejo biotin (vitamin B7). Biotin pogosto najdemo v prehrambenih dodatkih za bolj zdrave lase, kožo in nohte!
Prosti trijodtironin (fT3) samostojno ni dovolj občutljiv test za ugotavljanje hipotiroidizma.
Preiskovanci, ki so bili izpostavljeni živalskim antigenom, bodisi iz okolja ali pa kot del terapije, lahko imajo v krvnem obtoku prisotna protitelesa proti tem antigenom. Ta protitelesa se lahko nespecifično vežejo na reagent in povzročijo lažne rezultate!

Zvišane vrednosti prostega trijodtironina (fT3) so lahko povezane s tirotoksikozo (obolenje ščitnice) ali pa le s trenutnim prekomernim nadomeščanj”em pomanjkanja ščitničnega hormona.
Reference
1. Demers LM, Spencer Cl: The thyroid: pathophysiology and thyroid function testing. In Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Fourth edition. Edited by CA Burtis, ER Ashwood, DE Bruns. St. Louis, Elsevier Saunders Company. 2006, pp 2053-2087

6 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu. ”
Stabilnost vzorca
Vzorec je stabilen 7 dni na 2 – 8°C in 1 mesec na – 20°C.