Tirotropin (TSH)

Tirotropin (TSH)
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Za presejanje (odkrivanje) preiskovancev z namenom ugotavljanja nepravilnega delovanja ščitnice in odkrivanja blage kot tudi že močneje izražene primarnega hipo- (zmanjšano delovanje ščitnice) ali hipertiroidizma (čezmerno delovanje ščitnice).
Za spremljanje uspešnosti terapije.
Metoda
Elektrokemiluminiscenčna imunokemična preiskava
Sinonimi
TSH

Klinična informacija
TSH je tiroid stimulirajoči hormon (tirotropni hormon), ki pospešuje rast ščitnice, pospešuje presnovo v žlezi in spodbuja sintezo in izločanje ščitničnih hormonov (T3 in T4) ter pospešuje sintezo tiroglobulina. Klinično najpomembnejši način uravnavanja delovanja ščitnice jetako imenovana hipotalamus-hipofizno-ščitnična os. TSH torej vzpodbudi ščitnico k izločanju T3 in T4, katerih koncentracija v krvi dovolj naraste, da lahko delujeta v tkivih in organih. Od njune koncentracije pa je odvisno tudi nadaljnje izločanje TSH. Obstaja tako imenovana povratna zanka med ščitnico in hipofizo, kar pomeni, da ob previsokih koncentracijah T3 in T4 v krvi, pride do zaviralnega učinka na hipofizo, ki zmanjša izločanje TSH in obratno.
Merjenje koncentracije TSH je klinično pomembno pri oceni funkcije delovanja ščitnice, pri prepoznavanju hipotiroidizma (povišane vrednosti TSH zaradi znižanih T3 in T4, kar pomeni pomanjkljivo oskrbo telesnih tkiv s hormonoma, posledica je upočasnjena presnova, znaki pa so groba in suha koža, zaspanost, počasen govor, otekle veke, oslabelost, pozabljivost) in pri prepoznavanju hipertiroidizma (znižane vrednosti TSH zaradi povečane količine ščitničnih hormonov, posledica je pospešena presnova, znaki pa so povečan utrip srca, povečana ščitnica, spremembe na koži, tresenje rok, živčnost, potenje, utrujenost).
Bolni preiskovanci lahko imajo lažno znižane ali prehodno zvišane vrednosti TSH.
Orientacijske referenčne vrednosti
od 0,27 do 4,20 mIU/L
Opozorilo in previdnost!
12 ur pred preiskavo krvi za TSH, preiskovanec ne sme uživati multivitaminskih ali drugih prehrambenih dodatkov, ki vsebujejo biotin (vitamin B7). Biotin pogosto najdemo v prehrambenih dodatkih za bolj zdrave lase, kožo in nohte!

Preiskovanci, ki so bili izpostavljeni živalskim antigenom, bodisi iz okolja ali pa kot del terapije, lahko imajo v krvnem obtoku prisotna protitelesa proti tem antigenom. Ta protitelesa se lahko nespecifično vežejo na reagent in povzročijo lažne rezultate!

Reference
1. Fatourechi V, Lankarani M, Schryver P, et al: Factors influencing clinical decisions to initiate thyroxine therapy for patients with mildly increased serum thyrotropin (5.1-10.0 mIU/L). Mayo Clin Proc 2003 May;78(5):554-560
2. Wilson JD, Foster D, Kronenburg HM, et al: Williams Textbook of Endocrinology. Ninth edition, WB Saunders Company, 1998
3. Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, et al: Williams Textbook of Endocrinology. 12th edition, Elsevier Saunders Company, 2011, pp 348-414″

6 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu.
Stabilnost vzorca
Vzorec je stabilen 7 dni na 2 – 8°C in 1 mesec na – 20°C.