Tiroksin, prosti (fT4)

Tiroksin, prosti (fT4)
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Prosti tiroksin (fT4) je dodatni test, ki ga uporabljamo za oceno delovanja ščitnice in dopolnjuje informacijo skupaj s TSH in fT3.
Metoda
Elektrokemiluminiscenčna imunokemična preiskava
Sinonimi
fT4

Klinična informacija
Ščitnica je pomembna za rast in razvoj med odraščanjem ter za uravnavanje presnovnih procesov glede na energijske potrebe v telesu. Te učinke dosega preko svojih hormonov T4 (tetrajodtironin ali tiroksin) in T3 (trijodtironin), ki ju sintetizirajo folikularne celice žleze. Za sintezo T4 in T3 je potreben jod. Jod se v črevesju hitro absorbira in v obliki jodida prehaja v kri. Jod iz krvi se skladišči v ščitnici, kjer poteka jodinacija tirozina. Klinično najpomembnejši način uravnavanja delovanja ščitnice je tako imenovana hipotalamus-hipofizno-ščitnična os. Prednji reženj hipofize izloča TSH (tirotropin), ki spodbuja vse stopnje v sintezi in izločanju ščitničnih hormonov (T3 in T4). TSH torej vzpodbudi ščitnico k izločanju T3 in T4, katerih koncentracija v krvi dovolj naraste, da lahko delujeta v tkivih in organih. Od njune koncentracije pa je tudi odvisno nadaljnje izločanje TSH. Obstaja negativna povratna zanka med ščitnico in hipofizo, kar pomeni, da pride ob previsokih koncentracijah T3 in T4 v krvi do zaviralnega učinka na hipofizo, ki zmanjša izločanje TSH. In obratno: nizka koncentracija T3 in T4 vzpodbudi hipofizo k izločanju TSH. Glavna frakcija tiroksina je vezana na transportni protein (TBG, prealbumin in albumin). Prosti T4 (fT4) je fiziološko aktivna komponenta tiroksina.

Določanje fT4 je klinično pomembno pri oceni funkcije delovanja ščitnice, pri prepoznavanju hipotiroidizma (povišane vrednosti TSH zaradi znižanih T3 in T4, kar pomeni pomanjkljivo oskrbo telesnih tkiv s hormonoma, posledica je upočasnjena presnova, znaki pa so groba in suha koža, zaspanost, počasen govor, otekle veke, oslabelost, pozabljivost) in pri prepoznavanju hipertiroidizma (znižane vrednosti TSH zaradi povečane količine ščitničnih hormonov, posledica je pospešena presnova, znaki pa so povečan utrip srca, povečana ščitnica, spremembe na koži, tresenje rok, živčnost, potenje, utrujenost).
Orientacijske referenčne vrednosti
12 – 22 pmol/L
Opozorilo in previdnost!
12 ur pred preiskavo krvi za fT4, preiskovanec ne sme uživati multivitaminskih ali drugih prehrambenih dodatkov, ki vsebujejo biotin (vitamin B7). Biotin pogosto najdemo v prehrambenih dodatkih za bolj zdrave lase, kožo in nohte!

Preiskovanci, ki so bili izpostavljeni živalskim antigenom, bodisi iz okolja ali pa kot del terapije, lahko imajo v krvnem obtoku prisotna protitelesa proti tem antigenom. Ta protitelesa se lahko nespecifično vežejo na reagent in povzročijo lažne rezultate!

Reference
Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, et al: Williams Textbook of Endocrinology. 12th edition. Elsevier Saunders Company, 2011, pp 348-414

6 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu.
Stabilnost vzorca
Vzorec je stabilen 7 dni na 2 – 8°C in 1 mesec na – 20°C.