Prostata specifični antigen (PSA)

Prostata specifični antigen (PSA)
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Za presejanje (odkrivanje) preiskovancev z rakom prostate. Pri pacientih, pri katerih so v preteklosti ugotovili raka prostate, služi določanje PSA v serumu, kot zgodnji pokazatelj ponovitve bolezni in kot kazalnik spremljanja uspešnosti zdravljenja.
Metoda
Elektrokemiluminiscenčna imunokemična preiskava
Sinonimi
PSA

Klinična informacija
Prostata specifični antigen (PSA) je glikoprotein, ki ga proizvaja žleza prostata. Normalno se iz prostate v krvni obtok izloči le malo PSA. Ob povečanju velikosti žleze ali ob poškodbah tkiva žleze, ki ju lahko povzroči benigna hiperplazija prostate, prostatitis ali rak prostate, se v serumu zvišajo vrednosti PSA.
Pri pacientih, pri katerih so v preteklosti ugotovili raka prostate, služi določanje PSA v serumu, kot zgodnji pokazatelj ponovitve bolezni in kot kazalnik spremljanja uspešnosti zdravljenja.
Normalne vrednosti prostata specifičnega antigena (PSA) so različne glede na starost preiskovancev. Navedene referenčne vrednosti so bile postavljene na populaciji zdravih preiskovancev in preiskovancev, ki so imeli benigno hiperplazijo prostate in izključujejo vse paciente z dokazanim rakom prostate.

PSA vrednosti, ki so višje od vrednosti, značilnih za določeno starost, lahko kažejo na bolezni prostate, vendar je potrebno za postavitev diagnoze bolezni prostate dodatno testiranje kot je npr. biopsija prostate.

Vrednosti PSA višje od 0,2 ug/L lahko smatramo kot biokemični pokazatelj ponovnega pojava raka prostate pri moških po prostatektomiji (odstranitvi prostate).
Orientacijske referenčne vrednosti

Starost (Leta) PSA Zgornja referenčna meja (µg/L)
< 40  ≤ 2.0
40-49  ≤ 2.5
50-59  ≤ 3.5
60-69  ≤ 4.5
70-79  ≤ 6.5
≥ 80  ≤ 7.2

Opozorilo in previdnost!
12 ur pred preiskavo krvi za PSA, preiskovanec ne sme uživati multivitaminskih ali drugih prehrambenih dodatkov, ki vsebujejo biotin (vitamin B7). Biotin pogosto najdemo v prehrambenih dodatkih za bolj zdrave lase, kožo in nohte!
Serumski markerji niso specifični za malignost in vrednosti lahko nihajo glede na uporabljeno metodo določanja!
Digitalni, rektalni pregled naj ne bi zvišal normalnih vrednosti PSA, vendar pa lahko npr. cistoskopija, posegi v uretro ali pa biopsija prostate povzročijo zvišanje serumskih vrednosti PSA.
Preiskovanci, ki so bili izpostavljeni živalskim antigenom, bodisi iz okolja ali pa kot del terapije, lahko imajo v krvnem obtoku prisotna protitelesa proti tem antigenom. Ta protitelesa se lahko nespecifično vežejo na reagent in povzročijo lažne rezultate!

Reference
1. Oesterling JE, Jacobsen SJ, Chute CG, et al: Serum prostate-specific antigen in a community-based population of healthy men. JAMA 1993 Aug 18;270:860-864
2. Smith RA, Cokkinides V, von Eschenbach A, et al: American Cancer Society guidelines for the early detection of cancer. CA Cancer J Clin 2002;52:8-22
3. Barry MJ, Albertsen PC, Bagshaw MA, et al: Outcomes for men with clinically nonmetastatic prostate carcinoma managed with radical prostatectomy, external beam radiotherapy, or expectant management: a retrospective analysis. Cancer 2001 June 15;91(12):2302-2314
4. Blute ML, Bergstralh EJ, Scherer BG, et al: Use of Gleason score, prostate specific antigen, seminal vesicle and margin status to predict biochemical failure after radical prostatectomy. J Urol 2001 January;165(1):119-125

15 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu.
Stabilnost vzorca
Vzorec je za analizo primeren do 24 ur, če shranjen na sobni temperaturi (15-25°C), 5 dni, če shranjen v hladilniku (2-8°C) in 180 dni, če shranjen v zamrzovalniku (-15 do -25°C). Vzorec lahko zamrznemo le enkrat!