Kri v blatu (F-kri)

Kri v blatu (F-kri)
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Za odkrivanje verjetnosti prisotnosti človeškega hemoglobina v blatu. Test je namenjen v pomoč pri diagnostiki patologije spodnjega dela prebavnega trakta.
Metoda
Kvalitativna, imunokromatografska
Sinonimi
/

Klinična informacija

Orientacijske referenčne vrednosti
neg.
Opozorilo in previdnost!

Reference
Navodila proizvajalca reagenta

2 EUR

Tip vzorca
Blato, feces
Zahteve vzorca
Vzorcev blata ne zbirajte tekom oziroma znotraj treh dni menstruacije, v času krvavečih hemoroidov ali prisotnosti krvi v urinu.
Alkohol, aspirin in druga zdravila, ki ste jih zaužili v večjem odmerku, lahko povzročijo draženje gastrointestinalnega trakta, kar se lahko odraža v okultni krvavitvi. Z uživanjem teh substanc morate prenehati vsaj 48 ur pred zbiranjem blata ali pa se posvetovati z zdravnikom.

V analizo prinesite vzorce blata, ki jih zberete v treh zaporednih odvajanjih (3 vzorci zbrani v treh različnih dnevih). V laboratoriju predhodno dobite 1,2 ali 3 posodice za zbiranje blata z žličko. Vzorec blata ne sme priti v stik z vodo v straniščni školjki, s solmi ali sečem. Vzorec zajamete iz različnih delov blata z žličko, ki je v posodici. Shranite približno dve žlički blata, ter posodico zaprite in jo opremite z imenom in priimkom, datumom odvzema ter zaporedno številko vzorca ( I, II, III ). Posamezne vzorce blata lahko shranite na hladno do 3 dni
( na 2 – 8°C ) in jih dostavite v laboratorij vsakega posamezno ali pa vse hkrati.

Ko dostavite vzorec blata v laboratorij, se morate na administraciji laboratorija, pred oddajo vzorca, obvezno vpisati. S tem vzorec označimo s pripadajočo črtno kodo, ki omogoča pravilno identifikacijo preiskovanca.

Stabilnost vzorca