Kalcij – celokupni

Kalcij – celokupni
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Kalcij določamo pri diagnostiki in spremljanju različnih bolezni kosti, ledvic, obščitničnih žlez in prebavnega trakta
Metoda
Fotometrično, 5- nitro- 5΄-metil-BAPTA
Sinonimi
/

Klinična informacija
Delež kalcija v človeškem organizmu je približno 2%. Od tega se 99% kalcija nahaja v obliki kalcijevega hidroksilapatita, ki ga najdemo v kosteh. Preostali procent kalcija pa najdemo v znotraj- in izven celičnem prostoru. V krvni plazmi je kalcij vezan na beljakovine (40%), na anorganske komplekse (10%), 50% ga je v prosti ionizirani obliki. Kalcijevi ion sodelujejo pri krčenju srčne in skeletnih mišic, nujno potrebni so za normalno delovanje živčnega sistema. poleg tega so pomembni v procesu strjevanja krvi. Vsebnost kalcija v telesu je regulirana preko parathormona, kalcitonina in kalcitriola.

Hiperkalcemija (zvišane vrednosti kalcija) nastopi v primeru povečanega premika kalcija iz kosti v kri ali povečane absorbcije kalcija iz prebavnega sistema, kar je lahko posledica hiperparatireoidezma, osteoporoze, adenoma, karcinoma dojke, prostate, ščitnice ali pljuč in drugih endokrinih napak (hipertireoidizem, hipotireoidizem, akromegalija…), idiopatske hiperkalcemije v otroštvu, Addisonove bolezni, terapije z litijem, sindroma “”mlečne alkaloze””, akutne atrofije kosti… Huda hiperkalcemija (vrednost kalcija je več kot 3,0 mmol/L) lahko povzroči aritmijo srca.

Hipokalcemija (znižane vrednsoti kalcija) nastopi v primeru prenehanja delovanja ali slabšega delovanja obščitničnih žlez ali v primeru slabšega nastajanja vitamina D (kar pogosto zasledimo pri pacientih s kronično ledvično boleznijo – stanje spremlja hiperfosfatemija – zvišan anorganski fosfat). Hipokalcemija je lahko tudi posledica neodzivnosti skeleta na hormone obščitnične žleze (parathormona) na izločanje kalcija iz kosti. Značilni simptomi hipokalcemije ( vrednost kalcija je manj kot 2,12mmol/L) je tetanija – mišični krči in osteomalacija.
Orientacijske referenčne vrednosti
2,15 – 2,50 mmol/L pri odraslih
Opozorilo in previdnost!
Nivo celokupnega kalcija v krvi lahko odraža tudi nepravilne nivoje vitamina D in proteinov v krvi!
Reference
Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Edited by CA Burtis, ER Ashwood. St. Louis, MO: Elsevier Saunders, 2012
Navodila proizvajalca reagenta

3 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu. ”
Stabilnost vzorca
Vzorec je stabilen 7 dni na temperaturi (15 – 25°C), 3 tedne v hladilniku (2 – 8°C) in 8 mesecev zamrznjen na temperaturi od -15 – (-25°C).

Velikost pisave
Barvni kontrast