Gama glutamil transferaza (GGT)

Gama glutamil transferaza (GGT)
18. septembra, 2018 Goran

Namen
GGT določamo pri ugotavljanju in spremljanju bolezni jeter, žolčevoda ali žolča.
Ugotavljanje ali so zvišane vrednosti alkalne fosfataze posledica bolezni skeleta (okostja) – v tem primeru je vrednost GGT normalna ali pa so zvišane vrednosti alkalne fosfataze posledica bolezni jeter, žolčevoda ali žolča – v tem primeru je vrednost GGT zvišana.
Uporablja se tudi kot test ugotavljanja prikritega alkoholizma.
Metoda
Fotometrično
Sinonimi
Transpeptidaza

Klinična informacija
Encim GGT je primarno prisoten v ledvicah, jetrih in celicah trebušne slinavke. Majhne količine encima najdemo tudi v drugih tkivih. Encim, ki ga določamo v serumu, naj bi izviral iz hepatobiliarnega sistema (sistem jeter, žolčevoda in žolča), tako je zvišana aktivnost encima GGT v serumu najpogosteje zaradi bolezni/okvare jeter. Močno zvišanje (5 do 30 krat od normale) aktivnosti encima GGT določimo v serumu preiskovancev z zaporo žolčevoda. GGT je bolj občutljiv parameter kot alkalna fosfataza (ALP), AST in ALT pri ugotavljanju zlatenice, ki je posledica zapore žolčevoda, vnetja žolčnih izvodil in vnetja žolčnika – zvišanje aktivnosti GGT zaznamo prej, kakor druge jetrne encime in tudi njegove zvišane vrednosti vztrajajo dlje časa. Le zmerno zvišanje aktivnosti encima GGT (2 – 5 krat od normale), se pojavi v primeru infekcijskega hepatitisa (v tem primeru so pomembnejše vrednosti transaminaz – AST, ALT). Visoke vrednosti GGT lahko opazimo tudi pri bolnikih s primarnimi ali sekundarnimi (metastatskimi) neoplazijami. Zvišane vrednosti GGT ne opazimo le pri pacientih s cirozo, ki je posledica alkoholizma ampak tudi v serumu preiskovancev, ki so težki pivci alkoholnih pijač. Zvišane vrednosti GGT lahko opazimo tudi pri preiskovancih, ki prejemajo zdravila kot je fenitoin in fenobarbital (ta zdravila inducirajo encimsko aktivnost).
Orientacijske referenčne vrednosti
Moški: do 0,92 µkal/L
Ženske: do 0,63 µkat/L

Opozorilo in previdnost!
/

Reference
Tietz Textbook of Clinical Chemistry. Edited by CA Burtis, ER Ashwood. Philadelphia, WB Saunders Company, 1994
Navodila proizvajalca reagenta

4 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu.
Stabilnost vzorca
Vzorec je stabilen 7 dni na temperaturi (15 – 25°C), 7 dni v hladilniku (2 – 8°C) in 1 leto zamrznjen na temperaturi od -15 – (-25°C).