Folati

Folati
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Ugotavljanje pomanjkanja folatov.
Metoda
Elektrokemiluminiscenčna imunokemična preiskava
Sinonimi
Folna kislina

Klinična informacija
Folati so vitamini, derivati pteroilglutaminske kisline. Pomembni so za normalno presnovo, sintezo DNA in regeneracijo eritrocitov. Približno 20% folatov dnevno pridobimo s hrano, preostale folate pa tvorijo mikroorganizmi v črevesju. Do pomanjkanja folatov pride zaradi prehrane s premalo svežega sadja in zelenjave, pri kroničnih alkoholikih, odvisnikih od drog, pri socialno šibkejših starejših ljudeh, pri posameznikih z demenco in drugimi nevropsihiatričnimi motnjami, pri malabsorbciji. Pomanjkanje folatov skupaj z vitaminom B12, vodi do megaloblastne anemije.
Do pomanjkanja folatov torej najpogosteje pride zaradi pomanjkljive prehrane in jo najpogosteje srečamo pri nosečnicah in alkoholikih, med vzroke za pomanjkanje folatov pa prištevamo tudi povečano porabo folatov (v primeru bolezni jeter, hemoliznih motenj (razpadanje eritrocitov) in malignih stanjih) in zaradi nekaterih redkih vrojenih bolezni.
Za oceno makrocitne anemije se hkrati z določanjem folatov svetuje tudi določanje koncentracije vitamina B12, idealno bi ju morali določati sočasno iz istega vzorca.
Orientacijske referenčne vrednosti
10,4 – 78,9 nmol/L
Opozorilo in previdnost!
Preiskovanci, ki so bili izpostavljeni živalskim antigenom, bodisi iz okolja ali pa kot del terapije, lahko imajo v krvnem obtoku prisotna protitelesa proti tem antigenom. Ta protitelesa se lahko nespecifično vežejo na reagent in povzročijo lažne rezultate!

Pri preiskovancih, ki imajo hkratno pomanjkanje folatov in železa, se makrocitoza (MCV – zvečan volumen eritrocitov) eritrocitov, ki je sicer značilna za pomanjkanje folatov, morda ne bo izrazila. Pri takšnih preiskovancih bodo zvišane vrednosti RDW (koeficient variacije volumna eritrocitov). Parametra MCV in RDW sta poročana v okviru preiskave Hemogram!

Lažno zvišane vrednosti folatov lahko zasledimo pri preiskovancih, ki niso tešči in pri preiskovancih, ki so nedavno uživali folno kislino ali druge prehrambene dodatke, ki vsebujejo folate.

Reference
1. Fairbanks VF, Klee GG: Biochemical aspects of hematology. In Tietz Textbook of Clinical Chemistry. Edited by CA Burtis, ER Ashwood. Philadelphia, WB Saunders Company, 1999, pp 1690-1698
2. George L, Mills JL, Johansson AL, et al: Plasma folate levels and risk of spontaneous abortion. JAMA 2002 October 16;288:1867-1873

15 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu.
Stabilnost vzorca
Vzorec je za analizo primeren do 2 ur, če shranjen na sobni temperaturi (15-25°C), 48 ur, če shranjen v hladilniku (2-8°C) in 28 dni, če shranjen v zamrzovalniku (-15 do -25°C). Vzorec lahko zamrznemo le enkrat! Vzorec zaščiti pred svetlobo!