Bilirubin celotni

Bilirubin celotni
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Celotni bilirubin določamo v pomoč pri oceni delovanja jeter.
Pomoč pri ocenjevanju velikega nabora bolezni, ki vplivajo na proizvodnjo, skladiščenje, presnovo ali izločanje bilirubina.
Metoda
Fotometrična/Diazo
Sinonimi
/

Klinična informacija
Bilirubin se določa za diagnostiko bolezni jeter in hemolitične anemije, hematoloških in metabolnih motenj, bolezni žolčnika, za oceno delovanja jeter. Služi nam tudi kot pomoč pri ocenjevanju velikega nabora bolezni, ki vplivajo na proizvodnjo, skladiščenje, presnovo ali izločanje bilirubina. Zvišane vrednosti bilirubina se kažejo z zlatenico in so lahko posledica zvišanega nastajanja bilirubina (hemoliza in neučinkovita eritropoeza), zmanjšanega izločanja bilirubina (obstrukcija in hepatitis) in nepravilnosti v presnovi bilirubina (dedna ali neonatalna zlatenica).
Za redke, dedne bolezni, ki povzročajo nizko aktivnost ali celo odsotnost aktivnosti bilirubin UDP-glucuronyl-transferase*, kot je Gilbertov sindrom, je značilna blaga nekonjugirana hiperbilirubinemija (zvišane vrednosti bilirubina) v odsotnosti hemolize in jetrnih bolezni ali kot sta Crigler-Najjar sindrom tipa I in tipa II, za katera je značilna visoka nekonjugirana hiperbilirubinemija.
Zvišano nastajanje bilirubina, ki je posledica hemolize (prehitrega razpadanja eritrocitov) in neučinkovite eritropoeze, se izraža kot hiperbilirubinemija v odsotnosti bolezni jeter. Hiperbilirubinemjo lahko zaznamo tudi zaradi hepatitisa, raznih lezij v jetrih, zaradi obstrukcijskih lezij, ki so posledica karcinom glave pankreasa ali žolčevoda.
*Spremembe v genu, ki kodira zapis za encim UDP-glucuronyl-transferase analizirajo/določajo na http://www.ffa.uni-lj.si/fakulteta/organiziranost/katedre/katedra-za-klinicno-biokemijo/laboratorij-za-molekularno-diagnostiko/seznam-laboratorijskih-preiskav-in-storitev/ugt1a1-(ta)n
Orientacijske referenčne vrednosti
Do 21 µmol/L
Opozorilo in previdnost!
Močno hemolizirane vzorce seruma bomo zavrnili, saj hemoglobin inhibira diazo reakcijo in vodi v lažno znižane vrednosti.
Snovi, ki tekmujejo za vezavno mesto na serumski albumin, znižujejo nivo bilirubina v serumu (npr.: penicilin, acetilsalicilna kislina,..).
Reference
Tietz Textbook of Clinical Chemistry. Edited by CA Burtis, ER Ashwood. Philadelphia, WB Saunders Company, 1994
Navodila proizvajalca reagenta

3 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu. Vzorec je potrebno zaščititi pred svetlobo!
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu. Vzorec je potrebno zaščititi pred svetlobo!
Stabilnost vzorca
Vzorec (ne hemoliziran in ločen od celic) je stabilen 1 dan na temperaturi 15 – 25°C, v hladilniku 7 dni (2 – 8°C) in 6 mesecev zamrznjen na temperaturi od -15 – (-25°C).