Fosfat anorganski

Fosfat anorganski
18. septembra, 2018 Goran

Namen
Anorganski fosfat določamo pri diagnostiki in spremljanju različnih bolezni kosti, ledvic in obščitničnih žlez
Metoda
Fotometrično, molibdat
Sinonimi
/

Klinična informacija
88% fosforja v človeškem organizmu se nahaja v kosteh v obliki kalcijevega hidroksiapatita. Fosfor se pojavi v krvi v obliki anorganskega fosfata in vezan v fosforni kislini.
Razmerje med kalcijem in fosfatom v krvi je približno 10:6. Naraščanje nivoja fosforja povzroči znižanje nivoja kalcija. Nivo obeh je odvisen od interakcij med parathormonom in vitaminom D.
Hipofosfatemijo (znižane vrednosti anorganskega fosfata) lahko povzročijo: prehod fosfata iz zunajcelične tekočine v notranjost celic, izgube fosfata preko ledvic ali prebavnega trakta. Ko vrednsoti anorganskega fosfata padejo pod 0,48 mmol/L, se lahko to odraža v oslabelosti mišic, hemolizi eritrocitov, komi, v nepravilnostih v rasti in deformacijah kosti. Hiperfosfatemijo (zvišane vrednosti anorganskega fosfata) so običajno posledica okvare ledvic – zmanjšana sposobnost izločanja fosfata, ali pa povečanega vnosa oziroma prehajanja fosfata iz tkiv v zunajcelično tekočino. Največji zaplet zvišanih vrednosti anorganskega fosfata je pojav hipokalcemije – tetanija, mišični krči in bolečine. Kalcifikacije mehkih tkiv so tudi dolgoročne posledice visokih vrednosti anorganskega fosfata.
Orientacijske referenčne vrednosti
od 0,81 – 1,45 mmol/L pri odraslih
Opozorilo in previdnost!
Na vrednosti anorganskega fosfata ima močan vpliv cirkadiani ritem. Vrednosti so najnižje zjutraj, z visokim dvigom vrednosti pozno popoldan in pozno zvečer.
Reference
Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Edited by CA Burtis, ER Ashwood. St. Louis, MO: Elsevier Saunders, 2012
Navodila proizvajalca reagenta

3 EUR

Tip vzorca
Serum
Zahteve vzorca
Epruveta:
Zaželjeno: Serumska epruveta z rumenim ali rumeno/rdečim pokrovom, z gelskim separatorjem
Sprejemljivo: Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela
Volumen vzorca: 0.5 mL
Navodila po odvzemu krvi:
1. Serumska epruveta z gelom mora biti scentrifugirana v roku 2 ur po odvzemu.
2. Serumska epruveta z rdečim pokrovom, brez gela mora biti scentrifugirana in serum oddeljen (alikvotiran) v roku 2 ur po odvzemu.
Stabilnost vzorca
Vzorec je stabilen 7 dni na temperaturi (15 – 25°C), 3 tedne v hladilniku (2 – 8°C) in 8 mesecev zamrznjen na temperaturi od -15 – (-25°C).