Priprava za porod in starševstvo

Zaradi aktualnih razmer, vezanih na preventivo in omejitev širjenja koronavirusa v mesecu marcu ODPOVEDUJEMO vsa predavanja.

Za vse dodatne informacije glede predavanj in aktualnih vprašanj vezanih na pripravo glede poroda, dojenja in starševstva, sem vam na voljo na telefonski številki: 041-360-021.
Hvala za razumevanje in upoštevajte vsa aktualna navodila o preprečevanju okužb.

Dea Hudarin Kovačič dipl. babica, dipl. m. s.

Res je, da je rojstvo otroka v življenju ženske eden najprijetnejših in najbolj vznemirljivih dogodkov.

Je pa obenem tudi velik psihofizični stres, zato potrebuje mati v prvih poporodnih dneh in tednih počitek in posebno skrb.

Še pravočasno zato s partnerjem razmislita, kako bo v tem času organizirano delo v gospodinjstvu. Mnoga gospodinjska opravila je mogoče poenostaviti, za pomoč pa lahko poprosita tudi sorodnike ali prijatelje.

Tako bo porodnica bolj spočita in sproščena, imela bo več časa za dojenčka in zase, zato bo telo lahko usmerjalo dovolj energije v proizvodnjo mleka.

Vse nosečnice in bodoče očete vabimo v šolo za starše.

Namen tečaja je seznaniti udeležence s potekom nosečnosti, z bližajočim se porodom, s poporodnim obdobjem, z nego in prehrano dojenčka in odgovoriti na vsa vprašanja, ki zanimajo bodoče starše.

Obiskovanje tečaja omogoči očetom prisotnost pri porodu!

Več ko boste vedeli o nosečnosti in porodu, bolj se boste posvetili svoji nosečnosti, več informacij boste zbrali, boljšo zdravstveno oskrbo si boste zagotovili – laže boste dobro poskrbeli zase in za svojega še nerojenega otroka.

Predvsem pa (bodoče) matere zaupajte sebi, svojim naravnim telesnim, psihičnim in duhovnim sposobnostim spočeti (seveda skupaj s partnerjem), donositi, roditi, dojiti, vzgajati in skrbeti za otroka. Skupaj s partnerjem med nosečnostjo uživajta v pripravi doma za novo bitje, ki vama bo ponujalo neomejene izzive za vajin osebni, partnerski in skupni družinski razvoj.

IZVEDELI BOSTE O:

  • razvoju ploda, zdravem načinu življenja, tveganjih v nosečnosti in po porodu,
  • psihološki pripravi na prihod novega člana,
  • zobozdravstveni vzgoji, o zdravju zob v času nosečnosti in po porodu, razvoju zobkov pri otroku,
  • pripravah na porod in odhod v porodnišnico, dokumentih in potrebščinah, ki jih morate vzeti, začetnih znakih in fazah poroda, sprostitvi, porodni bolečini, sodelovanju partnerja pri porodu,
  • osnovah pravnega in socialnega varstva v času nosečnosti in poporodnem obdobju, o pravicah in obveznostih ter o institucijah, ki nudijo pomoč,
  • prehrani in dojenju, tehnikah dojenja, dodatkih v prehrani in prilagojeni prehrani,
  • negi novorojenčka, kako ga kopati, umivati, negovati, oblačiti, pa o opremi dojenčka in o preprečevanju poškodb v zgodnjem otrokovem obdobju,
  • redni telesni vadbi in dihalnih vajah, ki je po 12. tednu priporočljiva, saj bo izboljšala vaše počutje in olajšala porod.