Obvestila

Priprava na porod in starševstvo

8. januar, 2019 - 29. januar, 2019

16.00

Sejna soba ZD Velenje

Predhodna prijava za zgodnjo nosečnost je obvezna, za ostala predavanja ni potrebna.
Na spodaj navedeni datum pridete v:
SEJNO SOBO ZDRAVSTVENEGA DOMA VELENJE,
OB 16.00 URI.

O pripravi na porod in starševstvo lahko povprašate v Centru za krepitev zdravja ali pokličete:
8995-621, Dea Hudarin Kovačič, dipl. babica ali
8995-647, Karmen Petek, mag. zdrav. nege.

08.01.2019 – Zgodnja nosečnost
10.01.2019 – Porod
15.01.2019 – Psihološka priprava
17.01.2019 – Telesna priprava (brez partnerjev)
24.01.2019 – Dojenje in zobozdravnik
29.01.2019 – Nega novorojenčka

Mesec osveščanja o raku materničnega vrata

11. januar, 2019 - 31. januar, 2019

Januar je mesec osveščanja o raku materničnega vratu, zato Ministrstvo za zdravje RS, Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana poziva, naj priporočila proti raku ne obvisijo v zraku!

Več informacij

Med rake rodil spadajo rak materničnega telesa, rak materničnega vratu, rak jajčnikov in jajcevodov, rak zunanjega spolovila in rak nožnice. Rak materničnega vratu (RMV) je druga najpogostejša oblika raka, ki prizadene ženske mlajše od 45 let. Umrljivost zaradi RMV se je v Sloveniji v zadnjem desetletju sicer prepolovila, kljub temu pa jih še vedno umre okrog sto letno. Glavni nevarnostni dejavnik je okužba z visoko rizičnimi ali onkogenimi humanimi papiloma virusi (HPV), ki so odgovorni za nastanek več kot 95 % primerov raka materničnega vratu. Najpogostejša sta HPV 16 in 18. HPV se prenaša s kože na kožo, do česar pride ob kakršnikoli vrsti spolnega odnosa. Dejavniki tveganja za okužbo s HPV so začetek spolnih odnosov v zgodnji mladosti, prebolele spolne bolezni in številni spolni partnerji. Tveganje povečujejo tudi številni porodi, dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tabletk, kajenje, družinska obremenjenost, okužba s HIV. Spolno prenosljivo okužbo lahko prenašajo tako moški kot ženske. Od okužbe s HPV do razvoja predrakavih in rakavih sprememb lahko preteče tudi več let. Obstaja veliko genotipov HPV in vsi niso enako nevarni. Večina žensk se vsaj enkrat okuži s HPV. V 80–90 % okužba sama od sebe izzveni v enem do dveh letih, zato tudi ob okužbi s HPV z visokim tveganjem (pozitiven test HPV), če je test PAP negativen (normalen izvid brisa materničnega vratu), ukrepanje ni potrebno. V 10-20 % okužba vztraja, virus poškoduje celice materničnega vratu, ki se lahko začnejo nenadzorovano deliti, kar privede do razvoja raka. Virusi HPV lahko povzročijo rakave spremembe tudi na nekaterih drugih delih telesa (analni rak, rak zunanjega spolovila, celo žrela in ustne votline). Zdravila za okužbo s HPV ni, priporočljivo je cepljenje proti HPV. V Sloveniji je cepljenje proti HPV od leta 2009 na voljo brezplačno za vse deklice v 6. razredu osnovne šole. Cepljenje je dostopno tudi ostalim ženskam, vendar je samoplačniško. Žal pa se vsako leto cepi manj kot polovica vseh slovenskih deklic, ki jim je cepljenje omogočeno.
Zgodnje oblike bolezni raka materničnega vratu so praktično brez simptomov. Najpogostejši simptom je krvavitev v pomenopavzi, dolgotrajen smrdeč izcedek iz nožnice, boleč spolni odnos, stalne bolečine v križu (če niso posledica sprememb v hrbtenici), pogosto in boleče uriniranje ali krvav urin (če ni posledica vnetja mehurja). Za postavitev diagnoze je treba opraviti biopsijo maternične sluznice, rentgensko slikanje prsnih organov, krvne preiskave in biokemične preiskave. Ob sumu na razširjeno bolezen se opravi tudi pregled sečnega mehurja (cistoskopija), pregled danke (rektoskopija), UZ, CT ali MR. Zdravljenje predrakavih sprememb in zgodnje oblike raka materničnega vratu je kirurško, in sicer z izrezom tkiva z diatermično zanko ali konizacijo (stožičasto izrezanje tkiva). Dokončni način zdravljenja se odloči glede na stadij bolezni in patomorfološke lastnosti.
Rak materničnega vratu je ena redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb. Od leta 2003 v Sloveniji poteka državni program organiziranega presejanja za raka materničnega vratu ZORA, ki z rednimi preventivnimi ginekološkimi pregledi in pregledi celic v brisu materničnega vratu, omogoča zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb. Namenjen je ženskam, starim med 20 in 64 leti, ki v zadnjih treh letih niso opravila pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu.

Ob zapisanem drage ženke, ne pozabite, da je življenje eno samo. Poskrbite za svoje zdravje in zdravje svojih hčera ter se redno udeležujte ginekoloških pregledov, državnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka Zora (rak materničnega vratu), Dora (rak dojk) in Svit (rak debelega črevesa in danke). Če dobite vabilo, se nanj nemudoma odzovite!

ZDRAVSTVENO VARSTVO OTROK IN MLADOSTNIKOV
pred. Karmen Petek, mag. zdr. nege

Telesna vadba za nosečnice

5. februar, 2019 - 5. februar, 2032

V nosečnosti je prav, da ženska skrbi za svoje zdravje in s tem tudi za zdravje razvijajočega se otroka. Gibanje v času nosečnosti se svetuje vsem, razen v primerih, ko zdravnik nosečnici to odsvetuje.

Telesna vadba ugodno vpliva na zdravje nosečnice in ploda, saj ima nosečnica s tem manj bolečin v križu, ohranja zdravo telesno težo, je manj utrujena pri vsakodnevnih opravilih, se bolje počuti, izboljša se njena telesna drža in zmanjša tveganje za poporodno depresijo oziroma druge bolezni.

KDAJ?
Od 5.2. 2019 ob torkih od 17.00 – 18.00 in
četrtkih od 11.00 – 12.00.

KJE?
Telovadnica v prostorih bazena.

Obvezne so predhodne prijave
na naš e-mail: ckz@zd-velenje.si ali pa na telefonski številki: 03/8995-409.

Vadba je brezplačna!