Več kot le lep nasmeh

Več kot le lep nasmeh
10. junija, 2019 zmajcek

Nasmejan obraz z lepim in sproščenim nasmehom, ki pokaže zdrave zobe, privlači poglede. Lepi zobje so zdravi zobje, ti pa so temelj lepega nasmeha, ki poskrbi za lep estetski videz posameznika in s tem boljšo samopodobo. In trud, ki je za to potreben – vestna in skrbna ter redna nega zob in ustne votline – se poplača. Vendar pa ustno zdravje zajema mnogo več. Vpliva na zdravje v vseh življenjskih obdobjih. Zdrava usta ne omogočajo zgolj prehranjevanja, temveč krepijo tudi socialno interakcijo, spodbujajo samozavest ter dobro počutje. Usta služijo kot »okno«, saj omogočajo vpogled v stanje celotnega telesa. Tam se namreč sprožijo signali, ki opozarjajo na morebitno bolezen. Tako na primer obstaja možnost, da so afte v ustih prvi znak celiakije ali Chronove bolezni. Krvavitev iz dlesni je lahko znak bolezni krvi, izguba kostnine v čeljusti lahko nakazuje na osteoporozo, spremembe zob pa na bulimijo ali anoreksijo. Prav tako se lahko prisotnost številnih spojin (npr. alkohol, hormoni, toksini…) odkrije prav v slini. Slabo stanje v ustih, je lahko povod za bolezen drugje v telesu. Bakterije, ki nastajajo v ustih, namreč lahko povzročijo okužbo tudi drugje po telesu.

Zelo pogosto obolenje s katerim se zobozdravniki in drugi zdravstveni sodelavci, dnevno srečujejo v zobnih ordinacijah je paradontalna bolezen ali bolezen obzobnih tkiv. Večina ljudi se ne zaveda, da jo ima, saj največkrat, vsaj na začetku, poteka brez večjih težav, ki bi jih opozarjali na njeno prisotnost. Znakom parodontoze, kot sta krvavitev dlesni in ustni zadah, ne pripisujejo resnejšega pomena, dokler se zobje ne začno majati in izpadati. Na bolezen vplivajo različni dejavniki. V večji meri prispevajo k njenemu nastanku predvsem slabša ustna higiena, kajenje, alkohol in stres. Bolezen se diagnosticira s pomočjo kliničnega pregleda. Krvaveča dlesen na dotik govori o stalni prisotnosti mehkega zobnega plaka, v katerem je polno bakterij, ki povzročajo vnetje dlesni. Zdravljenje bolezni zajema tudi ukrepe, ki jih lahko pacienti izvajajo sami. V prvi vrsti se morajo zavedati pomena ustrezne, temeljite in redne ustne higiene. Ta je skupaj s pravilno uporabo medzobnih krtačk in zobnih nitk bistvenega pomena za njeno zdravljenje. Terapija bi bila brez upoštevanja navodil za higieno popolnoma neuspešna. Ko pacienti razumejo in tudi izvajajo ustrezno ustno higieno, lahko zobozdravnik nadaljuje terapijo. Sodelovanje pacienta v smislu upoštevanja navodil o ustni higieni in strokovno delo sta zagotovilo za uspeh.

Za zaščito ustnega zdravja, je priporočljivo upoštevati naslednje nasvete:

  • Zobe temeljito in natančno umijte vsak dan dvakrat: zjutraj in zvečer. Vzemite si dovolj časa (vsaj 2 minuti) in uporabite pravilno tehniko, s katero očistite vse površine zob – na zunanji in notranji strani, med zobmi ter grizne površine.
  • Vsakodnevno uporabljate pripomočke za dobro ustno higieno: medzobne krtačke, zobno nitko ter po potrebi občasno tudi ustno vodico. Pri tem bodite pazljivi, da izbirate kakovostne in zdravju prijazne izdelke.
  • Uporabljajte zobno pasto s fluoridi – ti dodatno zaščitijo vaše zobe in krepijo sklenino, s čimer so zobje manj nagnjeni h kariesu.
  • Uporabljajte mehko zobno ščetko s katero ne poškodujete dlesni in jo zamenjajte na dva meseca, oz. ko se ščetine obrabijo.
  • Jejte zdravo prehrano in omejite prigrizke med obroki. Uživajte čim več sadja in zelenjave, izogibajte se beli moki, pretirani uporabi soli in rafiniranemu sladkorju. Prav sladkor je eden izmed najpogostejših povzročiteljev kariesa. Bakterije, ki povzročajo karies se namreč prehranjujejo s sladkorjem.
  • Za žejo je priporočljivo pitje vode. Voda je sestavni del našega telesa in izboljša naše počutje, pripomore k lepšemu videzu kože, pomaga ledvicam, črevesju ter omogoča optimalno delovanje organizma. Izogibajte se gaziranim in energetskim pijačam ter sokovom (tudi naravni sokovi vsebujejo visoko količino sladkorjev), ki telesu škodujejo in ga napolnijo z nepotrebnimi kalorijami. Po obrokih, usta splaknite z vodo.
  • Ne kadite in se izogibajte preveliki količini popitega alkohola.
  • Skrbite za redne obiske pri zobozdravniku. Preventivni pregledi so pomembni, saj vam bo natančno pregledal zobe in dlesni in po potrebi svetoval o ustrezni ustni higieni. Z enim preventivnim pregledom na leto ter redno in učinkovito ustno higieno boste korak bližje, da obdržite svoje zobe za vse življenje.

Pomembno je, da ohranjamo ustno zdravje. S tem lahko pokažete ne le lep nasmeh, ampak tudi splošno zdravje in kakovost življenja.

Marija Preložnik, dipl. m. s., mag. zdr. nege
Zobozdravstvena vzgoja in preventiva, ZD Velenje

Zobozdravstvena
vzgoja
Telefon: 03-8995-592

Irena Šumer,
zdravstveni tehnik

Marija Preložnik,
dipl. m. s., mag. zdr. nege.

Patricija Hanžekovič,
zdravstveni tehnik

Pokličete nas lahko vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 7.00 – 8.00 ter med 12.30-14.00 uro.

Elektronska pošta:
preventiva.zobna@zd-velenje.si