Evropski dan ustnega zdravja

Evropski dan ustnega zdravja
11. septembra, 2019 zmajcek

Vsako leto 12. septembra, obeležujemo evropski dan ustnega zdravja. Prav je, da se ob takšnih trenutkih zamislimo nad stanjem v naših ustih. Zakaj so naši zobje tako pomembni? Razlikujejo se po obliki in velikosti, odvisno od tega, kje v ustih ležijo. Te razlike med njimi omogočajo, da zobje opravljajo veliko različnih nalog. Pomagajo pri žvečenju in prebavi hrane ter pri govoru in jasnemu izgovarjanju različnih besed. Navsezadnje so zobje tudi okras našega obraza! Zdrav nasmeh je velika prednost in uspeh zato se zanj potrudimo.

Bolezenska stanja v zobeh so lahko boleča in vodijo do številnih zapletov. Če zobne gnilobe ali kariesa ne zdravimo pravočasno, se lahko zobni živec okuži in odmre, kar povzroči absces oz. gnojno vnetje. Takrat je lahko potrebno zdravljenje koreninskih kanalov ali celo odstranitev zoba. Tudi bolezni dlesni, ki lahko vodijo v paradontalno bolezen, slabo vplivajo na sistemsko zdravje. Bakterije v ustih ob prisotnosti kronične rane ob zobu, lahko potujejo naprej v krvni obtok in povzročijo vnetja. Paradontalna bolezen tako lahko vpliva na srčno-žilna obolenja, poslabša urejenost sladkorne bolezni ter druge kronične bolezni. Bolezni dlesni so pogoste in če ostanejo nezdravljene, lahko povzročijo izgubo zob. A bolezen dlesni je mogoče preprečiti. Pomagamo si lahko z dodajanjem naslednjih navad v svojo dnevno rutino:
• Temeljito in natančno umivanje zob. Ščetkanje zjutraj in zvečer pomaga odstraniti ostanke hrane in oblog. Ne pozabite vključiti jezika, bakterije se tam radi skrivajo. Uporabljajte zobno ščetko z mehkimi ščetinami in jo redno menjavajte na vsaj 3 mesece.
• Uporaba medzobnih ščetk. Medzobna ščetka bo učinkovito očistila konkavne površine, medzobni sulkus in kritično območje pod stično točko sosednjih zob in tako preprečuje karies na stranskih zobeh, gingivitis in parodontitis. Izbirajmo ustrezno velike in kakovostne medzobne ščetke. Določanje ustrezne velikosti medzobne ščetke je zelo enostavno, pa tudi hitro in varno. Vaš zobozdravnik ali ustni higienik s posebno barvno sondo izmeri medzobni prostor. Ob tem vam bo svetoval, katero medzobno ščetko uporabite za kateri medzobni prostor ter vam pokazal pravilno uporabo.

  • Uporaba zobne nitke. Z nitkanjem vsaj enkrat na dan, pomagamo odstraniti delce hrane in obloge med zobmi ter vzdolž linije dlesni, kamor zobna ščetka ne more doseči.
  • Uporaba ustne vode. Uporaba sredstev za izpiranje ust lahko pomaga kot podpora pri dnevni negi zob in ustne votline ter paradontalni bolezni. Ustne vode zmanjšajo možnosti za nastanek zobnih oblog in ustnega zadaha. Pred uporabo je potrebno prebrati navodila, saj se le ta med posameznimi izdelki razlikujejo ter se posvetovati z zobozdravnikom.
  • Prepoznajte svoja tveganja. Starost, kajenje, način prehranjevanja, pitje alkohola in genetika lahko povečajo vaše tveganje za parodontalno bolezen. O njih se posvetujte s svojim zobozdravnikom.
  • Pozorni bodite če imate rdeče, občutljive ali otekle dlesni, če vam dlesni zakrvavijo kadar si ščetkate zobe, imate nenehno slab zadah ali čuden okus v ustih, ter občutite majajoče zobe.
  • Redno obiskujte svojega zobozdravnika, ki vas bo po možnosti napotil naprej k specialistu paradontologu. Zgodnje prepoznavanje simptomov je ključno za zaščito zob in dlesni.

Evropski dan ustnega zdravja v sebi nosi pomembno sporočilo. Breme ustnih bolezni je veliko. Zato je potreben bistveno večji poudarek nameniti preventivi in zdravju ustne votline ter boljšemu razumevanju, zakaj in koliko je za kakovost življenja pomemben odnos do lastnega zdravja.

Marija Preložnik, dipl. m. s., mag. zdr. nege
Zobozdravstvena vzgoja in preventiva

Zobozdravstvena
vzgoja
Telefon: 03-8995-592

Irena Šumer,
zdravstveni tehnik

Marija Preložnik,
dipl. m. s., mag. zdr. nege.

Patricija Hanžekovič,
zdravstveni tehnik

Pokličete nas lahko vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 7.00 – 8.00 ter med 12.30-14.00 uro.

Elektronska pošta:
preventiva.zobna@zd-velenje.si