Teden dojenja

Teden dojenja
1. oktobra, 2019 Goran

OPOLNOMOČIMO STARŠE, OMOGOČIMO DOJENJE

Je slogan letošnjega tedna dojenja, ki ga obeležujemo prvi teden oktobra. Z njim želimo opozoriti, kako pomembno je dobro informiranje bodočih staršev in staršev dojenčkov o laktaciji in dojenju, obenem pa zagotoviti kar najboljšo podporo in pomoč, da dojenje dobro (s)teče.

Dojenje je naraven in učinkovit način hranjenja dojenčka. Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in mnogih drugih držav ter slovenske nacionalne smernice priporočajo izključno dojenje do zaključka šestega meseca starosti otroka. Izključno dojenje pomeni hranjenje dojenčka samo z materinim mlekom ob morebitnem dodajanju vitaminov, mineralov ali zdravil, ki jih predpiše zdravnik. Zaradi otrokovega hitrega razvoja in povečanja telesne teže naj starši po dopolnjenem šestem mesecu starosti pri otroku začno postopoma uvajati mešano prehrano. Matere naj dojijo do drugega leta otrokove starosti ali po želji še dlje. Dojenje ima številne prednosti za otroka, mater, družbo in okolje.

Znanstveno je potrjeno, da dojenje krepi otrokovo zdravje in njegove koristi so dolgoročne.
V Slovenji velika večina mater svoje dojenčke doji, a nekateri vidiki dojenja še niso skladni s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije. Namreč obdobje izključnega dojenja je dokaj kratko. Kadar se matere srečajo z dvomi in težavami, bi potrebovale več učinkovite in pravočasne pomoči, konkretno podporo pri pridobivanju spretnosti dojenja in preverjene, točne in ustrezne informacije ter nasvete.

Če se pri dojenju srečate s težavami, poiščite pomoč zdravstvenih delavcev, kot so patronažne medicinske sestre, pediatri, babice, medicinske sestre v pediatriji. Poiščete lahko tudi pomoč posebej izobraženih svetovalk za dojenje. V Slovenji delujeta dve organizaciji za pomoč doječim materam: Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenija in La Leche League-Slovenija, Društvo za podporo in pomoč doječim materam.

V ZDRAVSTVENEM DOMU VELENJE,
nudim INDIVIDUALNO SVETOVANJE O DOJENJU.

Za vse informacije, telefonske pogovore in individualna svetovanja smo vam na voljo na telefonski številki: 041 360 021 in 03 899 56 21.

Dea Hudarin Kovačič dipl. babica, dipl. m. s.

Velikost pisave
Barvni kontrast